Regija
0

Kosovo: Pokret "samoodređenje" protiv dolaska misije EU

FENA
Pristalice i članovi kosovskog pokreta "Samoodređenje", na čijem je čelu Albin Kurti, koji je trenutno u pritvoru, protive se najavljenom dolasku međunarodne misije Europske unije na Kosovo, a u priopćenju o tome, objavljenom u četvrtak u Prištini, ističe se kako će ta misija ugroziti suverenost kosovskih institucija.

"Misija EU će biti drugi UNMIK, čija će politička snaga biti izravno u službi ograničavanja naše slobode. To će biti još oštrija misija u nadzoru političkog i ukupnog života na Kosovu u usporedbi s UNMIK-om", priopćio je u četvrtak ovaj pokret, koji je organizirao i ispisivanje parola po Prištini u kojima se protivi dolasku misije EU-a.

U priopćenju povodom te akcije pokret ističe da Kosovo želi biti dio EU, ali da ne prihvaća da ta misija upravlja Kosovom, upozoravajući na iskustvo BIH s međunarodnim vodstvom.

Međunarodne misije na Kosovu trebale bi imati savjetodavnu ulogu i ulogu monitoringa, smatraju pripadnici ovog pokreta, dodajući da to "nikako ne trebaju biti misije apsolutne vladavine" te da kosovske institucije trebaju biti suverene.

Predviđeno je da nova misija EU na Kosovu imati oko 1900 osoba koji će imati za cilj jačanje sigurnosti, sudstva i vladavine zakona na Kosovu.

Pokret "Samoodređenje" protivio se i pregovorima Prištine i Beograda te je organizirao više demonstracija i prosvjeda. Na prošlogodišnjim prosvjedima u veljači protiv pregovora Prištine i Beograda o budućem statusu Kosova i protiv UNMIK-a u sukobu s policijom poginuli su dva civila, a više desetaka njih je ranjeno.