Regija
0

Kosovo: Pobjeda Tadića najava mirnog rješenja problema u regiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kosovski analitičari ocijenili su u ponedjeljak za prištinski tisak kako je pobjeda demokratskog i proeuropskog kandidata Borisa Tadića na nedjeljnim srbijanskim predsjedničkim izborima najava mirnog rješenja problema u regiji, dok službenih reakcija na Tadićevu pobjedu za sada u Prištini nema.

Mediji na Kosovu pridali su veliku medijsku pozornost srbijanskim izborima. Pobjeda Borisa Tadića nad radikalom Tomislavom Nikolićem predstavlja dobru najavu da regija može riješiti probleme bez potresa i na miran način, zajednička je ocjena kosovskih analitičara, koju prenose elektronički mediji. Prema riječima Ramusha Tahirija, to je "dobra vijest kako za Kosovo, tako i za regiju, a posebno za samu Srbiju".

Analitičar Ilir Dugolli pak ističe da Tadićeva pobjeda neće promijeniti sadašnje stanje koja vlada u regiji, ali da je dobro što je do nje došlo jer ovaj izbor ne bi izazvao eventualni potres kakav bi se dogodio da je na vlast došao radikal Nikolić, koji je usmjeren na savezništvo s Rusijom.

Mišljenje kosovskih analitičara poklapa se sa stajalištima kosovskih čelnika kada je riječ o utjecaju tih izbora na konačni kosovski status. Po njihovu mišljenju, pobjeda bilo kojeg kandidata na srbijanskim predsjedničkim izborima ne može imati neki važan utjecaj na tijek procesa na Kosovu, koje se priprema proglasiti neovisnost.

"Međunarodni čimbenici ocijenili su da su pregovori između Kosova i Srbije već završeni i da su iscrpljene sve mogućnosti pronalaženja kompromisa. Tako da se kao jedini put sada vidi proglašenje neovisnosti sa snažnim jamstvima za srpsku zajednicu na Kosovu", navodi Tahiri.

Dugolli je mišljenja da srbijanski izbori i Tadićeva pobjeda mogu imati mali utjecaj na određivanje datuma proglašenja neovisnosti, ali ne mogu promijeniti glavni smjer kretanja.