Regija
2

Kosovo: OSCE nije tražio poništenje izbora u Mitrovici

Anadolija
Valdete Daka (Foto: Anadolija)
Valdete Daka (Foto: Anadolija)
Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je na današnjim lokalnim izborima na nivou Kosova izlaznost birača bila 45,79 posto, s tim što su u tim podacima uračunate opštine na sjeveru Kosova samo sa rezultatima do 15 sati, zbog incidenta koji se dogodio oko 17 sati u sjevernom dijelu Mitrovice, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

U glavnom gradu Prištini izlazniost je bila 53 posto, dok je u drugom po veličini gradu na Kosovu, Prizrenu, izlaznost bila 36 posto. Najveća izlaznost zabilježena je u dvije opštine sa srpskom većinom južno od rijeke Ibar, u Partešu 64,2 posto, a u Klokotu 63,4 posto.

Što se tiče četiri opštine na sjeveru Kosova podaci su ostali jednaki onima objavljenim u 15 sati, što znači u Mitrovici sedam posto, u Zvečanu oko osam posto, u Zubinom potoku 13,3 i u Leposaviću 12,5 posto.

Očekuje se da se birački materijal iz četiri opštine sa sjevera Kosova dopremi do centra za prebrojavanje glasova kako bi se mogla dati ocjena dopremljenog materijala. Predsjednica CIK-a Valdete Daka nije mogla da odgovori na pitanja novinara da li će izbori na sjeveru Mitrovice biti poništeni dok se, kako je rekla, ne pregleda materijal koji bude dopremljen sa severa.

Ona je večeras najavila preliminarne rezultate, a praćenje rezultata je omogućeno putem sajta CIK-a. U vezi sa incidentom u Sjevernoj Mitrovici ona je rekla da nema uhapšenih, a da će izborni materijal sa sjevera biti dovezen u pratnji kosovske i EULEX policije.

Daka je također istakla da predstavnici misije OSCE-a nisu tražili da se anuliraju izbori u Sjevernoj Mitrovici nakon incidenta, kao što su ranije prenijeli neki mediji. Valdete Daka je rekla da će CIK primiti sve žalbe u vezi sa biračkim spiskovima, ali je njena ocjena da nije bilo puno problema u vezi sa spiskovima u toku glasanja.