{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovo: Opšta mobilizacija bezbjednosnih agencija

S
1.8.2011. u 15:15
0
17
Kosovo: Opšta mobilizacija bezbjednosnih agencija
0
Kosovo: Opšta mobilizacija bezbjednosnih agencija
Hašim Tači
Kosovski premijer Hašim Tači izdao je naredbu o opštoj mobilizaciji kosovskih bezbjednosnih agencija i naredio podizanje spremnosti na najviši stepen pripravnosti i gotovosti kako bi, kako je rekao, kosovske bezbjednosne agencije svim raspoloživim sredstvima odgovorile u slučaju povrede državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.
Tači je izdao naredbu kosovskim bezbjednosnim agencijama, kosovskoj policijskoj službi, kosovskim bezbjednosnim snagama i obavještajnim službama da nastave sa dosljednom primjenom odluke vlasti u Prištini o provođenju recipročnih mjera zabrane uvoza i izvoza sa Srbijom i BiH.

On je s ciljem objedinjavanja aktivnosti kosovskih bezbjednosnih agencija sazvao hitan sastanak savjeta za bezbjednost, u čijem su radu učestvovali i predstavnici Srba, javlja dopisnik Srne sa Kosova.

Zaključeno je da su "bezbjednosne agencije Kosova 25. jula djelovale na bazi ustava i zakona Kosova s ciljem uspostavljanja reda i zakona na cijeloj teritoriji Kosova".

Tači je preuzeo ulogu glavnokomandujućeg kosovskim bezbjednosnim agencijama, policijom, kosovskim bezbjednosnim snagama i obavještajnom službom i u tom kontekstu izdao naredbu o objedinjavanju i koordinaciji aktivnosti tih službi.

On je zatražio i dobio podršku svih članova savjeta da u okviru koordinacije aktivnosti uspostavi blisku saradnju sa međunarodnim mehanizmima, prisutnim na Kosovu, kojima je postavio uslov da se koordinacija mora uspostaviti isključivo u skladu sa ustavom i zakonima Kosova.

U skladu sa naredbom o opštoj mobilizaciji bezbjednosnih agencija, Tači je naredio podizanje spremnosti na najviši stepen pripravnosti i gotovosti kako bi, kako je rekao, kosovske bezbjednosne agencije svim raspoloživim sredstvima odgovorile u slučaju povrede državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Tači je pod okriljem navodne brige o svim građanima, posebno o onima na sjeveru Kosova, izdao nalog svim državnim institucijama, ministarstvima, javnim preduzećima i ustanovama da preduzmu mjere za priticanje u pomoć ugroženom stanovništvu na sjeveru Kosova, posebno u dostavljanju lijekova i životnih namirnica, kako bi se spriječila, kako je rekao, moguća humanitarna katastrofa.

Tači je u naredbi o objedinjavanju aktivnosti naložio da kosovske bezbjednosne agencije koordinišu akcije sa međunarodnim mehanizmima na deblokadi puteva, kako bi se odmah uspostavila sloboda kretanja za ljude i robu.

Do tada, Tači je naložio da se otvore "novi koridori" snabdijevanja stanovništva na sjeveru Kosova, ali je upozorio da agencije "ne smiju dozvoliti narušavanje suvereniteta Kosova i dovođenje u pitanje odluke o uspostavljanju mjera reciprociteta" na carinskim punktovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: