|

Kosovo odlučno za dobrosusjedstvo sa Srbijom

Kosovo odlučno za dobrosusjedstvo sa Srbijom
0
F
FENA
7.11.2008. u 15:00
5
komentara
0

dijeljenja
Kosovo odlučno za dobrosusjedstvo sa Srbijom Foto: AP
Kosovo je odlučno opredijeljeno za dijalog i dobrosusjedstvo sa Srbijom jer dvije zemlje imaju evropsku perspektivu, izjavio je u petak kosovski premijer Hashim Thaci, dodajući da službeni Beograd treba promijeniti pristup prema Kosovu ako želi provoditi prozapadnu politiku.
Thaci je tokom dana boravio u Gnjilanama, mjestu na istoku Kosova, gdje je razgovarajući s općinskim čelnicima podupro i ohrabrio proces decentralizacije. Zajedno s kosovskim premijerom u posjetu tom dijelu Kosova bili su i međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Pieter Feith i kosovski ministar lokalnih vlasti Sadri Ferati.

Thaci je rekao kako su Gnjilane uzor izgradnje multietničnosti i da je decentralizacija prijeko potrebna te da taj proces treba popratiti s teritorijalnim i etničkim integracijama. Dodao je da u procesu decentralizacije neće biti gubitnika ni pobjednika. Taj proces je u skladu s planom bivšega posebnog predstavnika UN-a za status Kosova Marttija Ahtisaarija, koji je prihvatio kosovski parlament, istaknuo je Thaci, dodajući kako će kosovska vlada učiniti sve da se očuva teritorijalna cjelovitost Kosova.

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Pieter Feith je rekao da je decentralizacija uspješno provedena u mnogim državama te kako je to najbolji način da se poboljša upravljanje na lokalnoj razini. On je izrazio spremnost svojeg ureda da pomogne u provedbi tog procesa.

O procesu decentralizacije na Kosovu Kosovo već dulje pregovara sa Srbijom. Srbija i politički predstavnici Srba, posebice oni na sjeveru Kosova, protive se decentralizaciji na temelju Ahtisaarijeva plana, koji predviđa osnivanje još pet općina s većinskim Srbima koje bi imale veće ovlasti. Planom decentralizacije Srbi bi dobili veće ovlasti, ali u skladu s kosovskim zakonima, a predviđena je saradnja sa Srbijom preko kosovskih vlasti, što za Srbiju i Srbe na Kosovu pod snažnim srbijanskim utjecajem nije prihvatljivo.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...