{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovo odbija prijedlog o raspoređivanju EULEX-a

F
FENA
11.11.2008. u 08:22
0
15
Kosovo odbija prijedlog o raspoređivanju EULEX-a
0
Kosovo odbija prijedlog o raspoređivanju EULEX-a
Foto: AP
Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaci na izvanrednoj konferenciji za novinstvo u ponedjeljak priopćili su kako su odbili plan uspostavljanje Misije EULEX-a na Kosovu izvan sadržaja paketa glavnog pregovarača UN-a za status Kosova, Marttija Ahtisaarija.
Francuski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Bernard Kouchner pozvao je u ponedjeljak kosovsku vladu da prihvati plan od šest točaka glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, koji je Srbija već prihvatila, kako bi se postavili pravni temelji za raspoređivanje europske pravosudne i policijske misije EU-a na Kosovu (EULEX).

Europska unija je u veljači ove godine, neposredno prije proglašenja kosovske neovisnosti, donijela odluku o slanju pravosudne i policijske misije od preko 2000 ljudi. Međutim, zbog protivljenja Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a još nema pravnog temelja da se okonča sadašnja misija UN-a (UNMIK) i da započne misija EULEX.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić je nedavno izjavio da bi Beograd mogao prihvatiti EULEX i na sjeveru Kosova, gdje je većinsko srpsko stanovništvo, pod uvjetom da misija bude neutralna prema statusu Kosova, da ne provodi Ahtisaarijev plan za Kosovo i da ima suglasnost Vijeća sigurnosti UN-a.

Prema planu Ban-ki Moona, UNMIK bi i nakon raspoređivanja EULEX-a zadržao neke nadležnosti u vezi s policijom, sudovima, carinom, prometom i infrastrukturom, granicama i sa srpskom kulturnom i vjerskom baštinom. To je međutim, neprihvatljivo Prištini, gdje ističu da je to protiv Ahtisaarijeva plana i protivno kosovskom ustavu.

"Institucije Republike Kosova drže da bitni elementi dokumenta od šest točaka nisu prihvatljivi za Kosovo", rekao je Sejdiu. On je
izrazio spremnost da se dijalog sa međunarodnom zajednicom nastavi kako bi se osiguralo da se EULEX što prije rasporedi na cijeloj teritoriji Kosova.

Premijer Thaci je izrazio uvjerenje da će odluka Prištine naići na razumijevanje kod međunarodnih partnera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: