Regija
0

Kosovo: Novi sukobi KFOR-a i građana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vojnici KFOR-a pomjerili su danas barikadu u mjestu Jagnjenica, kod Zubinog Potoka, uz nekoliko desetaka povrijeđenih građana. Na putu Kosovska Mitrovca - Zubin potok nešto poslije 11 sati došlo je do sukoba između građana i pripadnika Kfora.

KFOR je upotrijebio vodene topove i suzavac u namjeri da rastjera okupljene građane, a građani su ih gađali kamenicama i palicama. Kako javlja Beta, situacija je i dalje napeta. KFOR i dalje baca vodene topove i suzavce i prijeti jačom silom.

Desetak Srba primljeno je u Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici, ali priroda njihovih povreda zvanično još nije saopćena. Istovremeno, dva vojnika Kfora ranjena su iz vatrenog oružja, saopćio je portparol Kfora Frank Martin, prenio je Reuters.

Drugi portparol KFOR, Dan Harvy, naveo je u saopćenju da još nije poznato u kakvom su zdravstvenom stanju ranjeni vojnici.

"Sukobi su još u toku i demonstranti i dalje koriste vatreno oružje malog kalibra i bacaju kamenice na Kfor, dok vojnici uzvraćaju vodenim topovima i gumenim mecima", dodao je Harvy, prenijela je agencija AFP.