Fatmir Sejdiu
0

Kosovo nikada više neće razgovarati s Beogradom o statusu

FENA
Pitanje statusa Kosova je riješeno proglašenjem neovisnosti i o tome se nikada više neće razgovarati, izjavio je u četvrtak navečer u Prištini kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu povodom najava novog civilnog upravitelja UN-a za Kosovo Lamberta Zannierija o nastavku razgovora sa službenim Beogradom.

Sejdiu je rekao novinarima kako se sa Beogradom može razgovarati samo o tehničkim pitanjima i interesima koji se tiču dviju susjednih suverenih zemalja.

"Nikada nećemo prihvatiti nijednu temu koja se tiče političkog statusa Kosova, jer pitanje statusa je riješeno", rekao je on.

Komentirajući najnovije Zannierijeve prijedloge za formiranje srpske policije na sjeveru Kosova, Sejdiu je kazao da je Kosovo jedinstveno te kako nije u mandatu Zanniera da tako nešto predlaže. Sejdiu je kazao kako institucije Kosova neće prihvatiti nikakav pristup koji vodi bilo kakvim podjelama na etničkim osnovama.

Sejdiu je komentirajući raspravu u Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu o izvješću o nasilju u Mitrovici u ožujku rekao kako je bila neophodna intervencija UN-ove policije i KFOR-a prigodom koje je ubijen ukrajinski policajac i ozlijeđeno gotovo 60 policajaca i pripadnika NATO-a i desetak Srba.

UN-ova policija i NATO-ve snage upale su u UN-ov sud u Mitrovici na sjeveru Kosova 17. ožujka kako bi ga vratile iz ruku Srba koji su okupirali zgradu tri dana ranije prosvjedujući protiv toga što je Kosovo proglasilo neovisnost.

Na sjednici Vijeća sigurnosti predstavljeno je UN-ovo izvješće koje je ustvrdilo da je UNMIK upotrijebio prekomjernu silu u toj akciji.

Kosovske institucije su izvješće ocijenile "tendecioznim" i kao pokušaj da se zadrži status quo u Mitrovici koja je podijeljena na albanski i srpski dio.

"Ja mislim da ožujska zbivanja organizirale snage koje ne žele stabilizaciju Kosova i mislim da je bila pravedna intervencija u sklopu mandata koje imaju snage KFOR-a i policije UNMIK-a", rekao je Sejdiu.