Boris Tadić
0

"Kosovo nikad neće biti država"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U povodu godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, predsjednik Srbije Boris Tadić u autorskom tekstu objavljenom u listu Washington Times poručio da "niko i nikada u Srbiji neće priznati lažnu državu Kosovo".

Naveo je da Srbija ni pod kojim uslovima neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ističući da takav stav, utemeljen i u Ustavu ove zemlje, neće biti promijenjen.

"Mi smo od samog početka ove ozbiljne krize odbacili mogućnost upotrebe sile i ostali smo čvrsto pri odluci da ne pribjegavamo drugim jednostranim rješenjima protiv naše otcijepljene pokrajine, kao što je uvođenje ekonomskih sankcija", naveo je Tadić.

"Međunarodnom sudu će biti potrebna najmanje cijela ova godina da procijeni da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom, nakon čega se može ponovo pristupiti razmatranju pitanja budućeg statusa pokrajine", smatra predsjednik Srbije i upozorava kako je neophodno da taj sudski postupak teče nesmetano, bez uplitanja politike.

Tadić je naveo da pitanje Kosova ni na koji način ne treba da bude povezano sa procesom priključenja regiona EU, te još jednom naglasio da je Rusija uvijek zauzimala principijelnu poziciju kad je u pitanju Kosovo, te da tu principijelnost "visoko cijeni".