{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovo nije primljeno u UNESCO, protiv glasalo 50 zemalja

A
9.11.2015. u 13:47
53
310
Kosovo nije primljeno u UNESCO, protiv glasalo 50 zemalja
53
Kosovo nije primljeno u UNESCO, protiv glasalo 50 zemalja
Foto: EPA
Kosovo danas nije primljeno u punopravno članstvo Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Odluka je donijeta javnim glasanjem na zasjedanju Generalne konferencije UNESCO-a, koja se održava u Parizu.
Za prijem Kosova glasalo je 92 zemalja, protiv je bilo 50, dok je suzdržanih bilo  29. Bilo je potrebno 95 glasova ili dvotrećinska većina od 195 zemalja članica UNESCO-a. Izvršni savjet UNESCO-a je prošlog mjeseca prostom većinom glasova preporučio Generalnoj konferenciji da "prizna Republiku Kosovo kao člana UNESCO-a."

Ranije danas Generalna konferencija je prostom većinom glasova odbila zahtjev Srbije da se odloži glasanje za prijem Kosova u tu svjetsku organizaciju za dvije godine. Nakon što je Srbija podnijela zahtjev za odlaganje glasanja, uslijedila je rasprava između predstavnika zemalja, koje podržavaju Srbiju i onih koje podržavaju Kosovo. Srbiju su podržale Rusija, Argentina i Kuba, a Kosovo Sjedinjenje Američke Države, koje nemaju pravo glasa, te Velika Britanija i Njemačka.

Predstavnik Velike Britanije je kazao da bi bio presedan da se odbije preporuka Izvršnog savjeta o prijemu jedne zemlje, dok Kina smatra da bi se prijem Kosova negativno odrazio na dijalog koji se posredstvom EU vodi u Briselu između Kosova i Srbije.

Zasjedanje Generalne konferencije UNESCO-a traje od 3. do 18. novembra.

 

 

 

 

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: