Pretresi privatnih kuća
0

Kosovo: Nalozi za hapšenje šest lica zbog ubistva

SRNA
U operaciji na sjeveru Kosova u srijedu su pretresene četiri privatne prostorije u Zubinom Potoku i Zupču, i prikupljeni dokazi, odnosno oružje i jedno vozilo, navedeno je u zajedničkoj izjavi EULEX-a, KFOR-a i Kosovske policije.

U izjavi se navodi da postoje nalozi za hapšenje šest lica koja se traže u vezi sa ubistvom pripadnika kosovske policije.

"Današnja operacija predstavlja dalji korak u privođenju pravdi izvršilaca tog krivičnog djela. Istrage se nastavljaju u vezi sa drugim nasilnim incidentima na sjeveru, uključujući paljenje prelaza. Vladavina prava mora preovladati u korist svih zajednica na Kosovu. Važno je da lokalni mještani nastave da podržavaju akcije onih koji pokušavaju da odgovorne za teška krivična djela privedu pravdi", dodaje se u saopštenju.

Nakon operacije EULEX policije na sjeveru je mirno, ali Srbi iz Ibarskog Kolašina su uznemireni.

Pripadnici EULEX policije pretresli su više srpskih kuća na području opštine Zubin Potok, između ostalog  i kuću Blagoja Vučinića u selu Župče.

Vučinić je Kontakt plus radiju rekao da su specijalci EULEX-a u njegovu kuću upali oko 5:40 sati i da su tom prilikom napravili "pravu premetačinu", srušili ga na beton ispred kuće, stavili mu lisice i pušku prislonili uz vrat.

Zaplijenili su lovačku pušku za koju posjeduje dozvolu UNMIC-a i četiri mobilna telefona, kao i stare kartice koje su našli u kući. Vučinić je rekao je da su pripadnici EULEX-a imali nalog za pretres i da su razbili ulazna vrata.
Kuća Blagoja Vučinića se nalazi na stotinak metara od barikada koje su postavljene u mjestu Župče, na području opštine Zubin Potok.