Regija
0

Kosovo: Mirno na barikadama, danas koordinacioni sastanak

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tokom prethodne noći na sjeveru Kosova bilo je mirno, nije zabilježeno pokretanje KFOR-a, a Srbi su noć proveli dežurajući na barikadama.

Najveći broj građana noć je proveo na barikadama u mjestu Jagnjenica i Zupče, na teritoriji općine Zubin Potok, gdje se već više dana nalaze jedinice KFOR-a, koje su u nekoliko navrata pokušale da probiju prepreku na putu.

Stanovništvu Zubinog Potoka na barikadama i ove noći pridružili su se građani drugih dijelova sjevera Kosova.

Građani su dežurali, u manjem broju, i na drugim barikadama u ovom dijelu Kosova, koje se nalaze u općinama Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica.

U zgradi općine Zvečan u srijedu će, kao svake srijede u posljednjih mjesec dana, biti održan koordinacioni sastanak predsjednika općina s predstavnicima međunarodnih misija.

Sastanku neće prisustvovati komandant KFOR-a Erhard Drews, potvrdio je Tanjugu njegov portparol Uve Novicki, dodavši da će sastanak biti, kao i do sada, na "normalnom radnom nivou".

Novicki je podsjetio da je stav KFOR-a - bezuslovna sloboda kretanja za sve građane i međunarodne misije i naglasio da je tako zapisano i u mandatu koji ima KFOR, kao i u međunarodnim dokumentima koji se odnose na prisustvo međunarodnih snaga na Kosovu.

Inače, predsjednici općina su u pismu generalu Drewsu iskazali spremnost da KFOR-u omoguće slobodu kretanja za snadbijevanje svojih jedinica, i istakli da se detalji mogu dogovoriti na ovom koordinacionom sastanku ili nekom drugom koji bi zakazao KFOR.

Predsjednici općina sa sjevera Kosova u utorak su naglasili da su spremni da omoguće slobodu kretanja KFOR-u, a što se EULEX-a tiče od njega zahtijevaju garancije da neće prevoziti kosovske carinike, niti da će raditi na uspostavljanju kosovskih institucija u ovom dijelu Kosova.