Regija
0

Kosovo: KFOR traži pojačanje

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Portparol KFOR-a Dieter Wichter rekao je u utorak da su nakon eskalacije nasilja tokom protekle sedmice na Kosovu zatražene dodatne snage.

"Zatražili smo dodatne vojnike izvan Kosova. Ne mogu govoriti o brojevima, ali biće to u rangu jednog bataljona", rekao je Wichter.

Misija KFOR-a  pod komandom NATO-a na Kosovu trenutno ima 9743 vojnika. Jačina i sastav bataljona zavise od namjene, što znači da može brojati između 300 i 1000 ljudi.

Na administrativnom prelazu Jarinje prema Kosovu od noćas je dozvoljen prolazak samo automobilima koji ne prevoze namirnice i bilo koju dugu vrstu robe. Na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka, jutros nije bilo rigorozne kontrole prenosa robe preko ovog prelaza na sjeveru Kosova.

Srbi su proveli osmu noć na barikadama u mjestima Zupče u opštini Zubin Potok, na putu ka prelazu Brnjak, kao i u Rudaru u opštini Zvečan i u Leposaviću na putu koji vodi ka prelazu Jarinje nakon što su pripadnici specijalne policijske  jedinice Rosu prošle sedmice pokušali da zauzmu ta dva prelaza.