Odobren prolaz vozilima
0

Kosovo: KFOR na prelazima do sredine septembra

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predstavnici Vlade Srbije i komandat KFOR-a Erhard Biler postigli su dogovor da KFOR zadrži kontrolu nad prelazima Brnjak i Jarinje do sredine septembra, a ako bude potrebno i duže.

Prema dogovoru, koji je postignut sinoć, KFOR će zadržati komandu i kontrolu nad prelazima, a automobili i kamioni do 3,5 tone težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama, uključujući hranu, mogu proći nakon provjere identiteta i pretresa za naoružanjem.

Blokade na putevima bit će uklonjene i sloboda kretanja će biti ponovo uspostavljena, navodi se u saopštenju KFOR-a, uz napomenu da je za razgovore komandant KFOR-a imao puna ovlašćenja svih institucija uključenih u ovaj proces. 

Sporazum će biti primijenjen već narednih dana. Predstavnici Vlade Srbije će ovaj sporazum, kako se dodaje, koordinirati sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Nacrt za rješenje aktuelne krize na sjeveru Kosova na sastanku u bazi KFOR-a u Leposaviću izradili su šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i Biler. 

Stefanović i Bogdanović najavili su za danas susret sa predsjednicima opština na sjeveru Kosova kako bi ih upoznali o nacrtu sprazuma i sa njima usaglasili detalje.

Kosovska vlada ocijenila je da je nacrt dogovora između KFOR-a i srpskih zvaničnika neprihvatljiv i neostvariv na teritoriji Kosova.