Regija
0

Kosovo i Kipar

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Očekivana nezavisnost Kosova mogla bi da utječe na rješavanje problema Kipra, analizira u srijedu vanjskopolitički urednik Financial Timesa.

On podsjeća da se u EU upravo Kipar najviše protivi nezavisnosti Kosova, iz straha da bi to mogao da bude presedan za priznanje nezavisnosti turskog dijela podijeljenog otoka.

Na drugoj strani, upravo Kosovo može da bude šok koji će zbližiti kiparske Grke i Turke, ocjenjuje autor, dodajući da bi do proglašenja nezavisnosti Kosova moglo da dođe upravo u vrijeme kada će se na Kipru održati dva kruga predsjedničkih izbora - 17. i 21. ovog mjeseca.

Na te izbore se gleda kao na prekretnicu - ili će biti pokrenuti novi pregovori o ujedinjenju, ili će Kipar trajno ostati podijeljen.

Ako pobijedi sadašnji predsjednik Tasos Papadopulos, malo ko očekuje napredak. Njegov glavni suparnik lider komunista Demetris Hristofias je međutim spreman na nove pregovore.

Ishod izbora je neizvjestan, ali dio Kiprana će glasati protiv Papadopulusa upravo zato što smatraju da njegova nepopustljivost u pregovorima stvara lošu sliku o Kipru u drugim članicama EU, piše vanjskopolitički urednik Financial Timesa.