Regija
0

Kosovo: Hapšenja opozicionih poslanika zbog nasilnog ponašanja u Skupštini

Anadolija
Kosovska policija je jutros uhapsila poslanicu Skupštine Kosova i šeficu poslaničke grupe Alijansa za budućnost Kosova Doniku Kadaj Bujupi na osnovu naloga za hapšenje izdatog od strane Osnovnog suda u Prištini.

Poslanica opozicione partije u Skupštini Kosova na čijem čelu se nalazi Ramush Haradinaj uhapšena u svom stanu i sarađivala je sa policijskim službenicima, potvrđeno je iz Kosovske policije.

Policija je saopćila da je nalog za hapšenje izdao Osnovni sud u Prištini 17. novembra i za još troje poslanika opozicionog pokreta Samoopredeljenje - Albina Kurtija, Albulenu Haxhiu i Fatona Topallia.

Policija je jutros u osam sati počela da realizuje naloge za hapšenje. Policijske jedinice su poslate na adrese stanovanja traženih osoba kako bi ih prosledile nadležnim pravosudnim organima.

Pretres stana Albina Kurtija je završen, ali on nije bio u stanu i policija traga za njim.

Svo četvero opozicionih poslanika bili su nasilni i koristili su suzavac u skupštinskoj sali kako bi onemogućili održavanje sednica najvišeg zakonodavnog tela kako se na dnevnom redu ne bi našao sporazum postignut u Briselu između predstavnika Beograda i Prištine koji uz ostalo predviđa formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu.