"Koha ditore"
0

Kosovo bez viza, u EU samo kao državljani Srbije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prištinski list Koha ditore prenosi u ponedjeljak da će Kosovo biti izuzeto iz rasprave ministara vanjskih poslova EU o viznoj liberalizaciji, navodeći da EU "prećutno prihvata da su stanovnici Kosova državljani Srbije i imaju prava da posjeduju pasoše Srbije".

List navodi da je ambasador Švedske u EU Kristijan Danielson priznao da "postoje ograničenja u tome šta može da uradi EU u odnosu prema Kosovu, imajući u vidu podijelu među zemljama članicama".

Istovremeno je nevladina organizacija Evropska inicijativa za stabilnost - ESI pozvala EU da ne prisiljava Srbiju da odbije izdavanje pasoša stanovnicima Kosova.

  • Kosovo je bilo dio rasprave samo u tački kako da se spriječi Srbija da ne izdaje Kosovarima biometrijske pasoše. Mnogi diplomatski izvori EU su rekli da je „od Beograda traženo da ne podstiče kosovske Albance da uzmu srpske pasoše", piše list, pozivajući se na međunarodne izvore.

Oni su rekli da u tom zahtjevu, zbog pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, EU nije mogla da postavi jasan uslov Srbiji da stanovnicima Kosova ne izdaje pasoše, a da istovremeno traži od Srbije da ne diskriminiše svoje građane.

Ali, pred Srbiju je postavljeno nekoliko "tehničkih zahtjeva" za podršku "sigurnosti dokumenata" koji će otežati kosovskim Albancima da se nadaju srpskim pasošima.

  • Veoma smo blizu rješenja tog problema. Rješenje polazi od opcije da Kosovari treba da odu u Beograd kako bi se prijavili i kako bi preuzeli pasoš, a da bi to uradili bit će im potrebna original dokumenta što za njih nije lako, rekao je neimenovani diplomata jedne zemlje članice EU listu Kohu ditore.