"Majice izazivaju mržnju"
31

Kosovo: Banjalučani morali "goli" pred patrijarha Irineja

Klix.ba
Foto: Glas Srpske
Foto: Glas Srpske
Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policijske službe na punktovima na prilazu Gazimestanu spriječili su prilazak spomeniku svim učesnicima koji su na sebi imali majice sa oznakama Banja Luka, Republika Srpska.

Kosovska policija nasilno je skinula majice veteranima FK "Vrbas" iz Banje Luke, koji su prije dva dana odnijeli pomoć Srbima na Kosovu i učestvovali na fudbalskom turniru, piše Glas Srpske.

Na poleđini majica piše "Banjaluka - Republika Srpska",a sa prednje strane je grb RS i natpis "Braćo, mi smo sa vama".

Obrazloženje policije je bilo da se na Kosovu ne mogu nositi majice ispisane ćirilicom, kao ni tuđi grbovi niti bilo koja riječ koja asocira na Srbiju.

U Kosovskoj policijskoj službi rečeno je da je ukupno zaplijenjeno stotinjak majica, a učesnicima nije dozvoljeno da prođu kontrolne punktove i priključe se proslavi na Gazimestanu, piše Glas.

U policiji zvanično kažu da su majice zaplijenjene jer "izazivaju nacionalnu mržnju" i u suprotnosti su sa važećim zakonskim propisima.

Poslije ovog većina učesnika bez majica se priključila proslavi na Gazimestanu, gdje je parastos služio patrijarh Irinej.