{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovo: 27.500 eura za informacije o ubistvu pripadnika EULEX-a

A
27.9.2013. u 14:28
0
9
Kosovo: 27.500 eura za informacije o ubistvu pripadnika EULEX-a
0
Kosovo: 27.500 eura za informacije o ubistvu pripadnika EULEX-a
Misija EULEX-a je raspisala nagradu 27.500 hiljada eura ili tri miliona dinara za informaciju koja bi vodila do hapšenja počinioca ili počinilaca ubistva pripadnika EULEX-a, Litvanca Audriusa Šenavičiusa, prenosi agencija Anadolija.
Na konferenciji za novinare održanoj u sjevernom dijelu Mitrovice, predstavnici policije i tužilaštva su saopštili i da istragu vodi mješovita ekipa 20 iskusnih radnika Kosovske i EULEX policije.

Konferenciji za medije prisustvovao je Jonathan Ratel, šef Specijalnog tužilaštva Kosova (STRK) iz EULEX-a, Andrew Carney, glavni tužilac iz EULEX-a u STRK koji radi na ovom predmetu, Pascal Persoons, tužilac iz EULEX-a u Operativnoj grupi za Mitrovicu, kapetan Nenad Đurić, vršilac dužnosti regionalnog komandira Policije Kosova na sjeveru Kosova i poručnik Jean-Marc Baudin, glavni istražitelj iz EULEX-a u Operativnoj grupi za Mitrovicu.

Pascal Persoons je uputio apel građanima da sarađuju u istrazi.

"Lično apelujem na bilo koga ko je vidio nešto, da to kaže. Ukoliko ste vidjeli išta neuobičajeno – bez obzira koliko vam nebitno to izgledalo – molimo vas da to prijavite, mjesnoj policiji ili EULEX-u na broj telefona: +381 38 78 6565. Sve što budete rekli, ostat će u najstrožijem povjerenju", rekao je Persoons.

Kapetan Nenad Đurić objasnio je angažovanje Policije Kosova u istrazi.

"Svaki dan moji službenici rade direktno sa EULEX-ovom ekipom. Želim da se zahvalim službenicima koji od prošle nedelje neumorno rade na pokušajima da riješe ovaj zločin. KP je u regionu u kojem je počinjen zločin postavila kontrolne punktove i ide od vrata do vrata, pitajući da li je neko vidio nešto što bi moglo da se poveže za zločinom", rekao je Đurić.

Andrew Carney, koji radi na ovom predmetu, predstavnicima medija objasnio je istragu na terenu, koja je trenutno u toku.

"Istražiteljima iz Operativne grupe za Mitrovicu je na dan ubistva pritekla u pomoć ekipa iz EULEX-ove Jedinice za istragu organizovanog kriminala. Iz EULEX-a je angažovano 20 stručnih istražitelja, i svakodnevno radimo zajedno sa KP. Pratimo nekoliko linija istrage. Zadatak istražitelja bit će da istraže svaku pojedinačnu liniju istrage do njenih zaključaka", rekao je Carney.

Istragu ubistva Audriusa Šenavičiusa sprovodi mješovita ekipa koja se sastoji od istražitelja iz EULEX-a i Policije Kosova, pod nadzorom dva tužioca iz EULEX-a. Ovaj predmet spada pod isključivu nadležnost Specijalnog tužilaštva Kosova.

Carinik EULEX-a Audrius Šenavičius je prošle sedmice ubijen na putu do posla. Njegov konvoj je naišao na zasjedu u blizini „raskrsnice Banjska“, oko sedam kilometara sjeverno od Zvečana, na sjeveru Kosova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: