{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosorova i Pahor potpisali arbitražni sporazum

F
4.11.2009. u 13:50
0
1
Kosorova i Pahor potpisali arbitražni sporazum
0
Kosorova i Pahor potpisali arbitražni sporazum
Foto: Reuters
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor potpisali su u srijedu u Štokholmu sporazum kojim rješavanje graničnog pitanja prepuštaju međunarodnom arbitražnom sudu.
Sporazum je kao svjedok potpisao švedski premijer i predsjedatelj Evropskog vijeća Fredrik Reinfeldt.

Sporazum predviđa uspostavu međunarodnog arbitražnog suda koji će odrediti tok granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korištenje relevantnih morskih područja.

Za određivanje granične crte, arbitražni sud primjenjivat će međunarodno pravo, a za tačku koja govori o vezi Slovenije prema otvorenom moru primjenjivat će se međunarodno pravo, načelo pravičnosti (equity) te načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rješenja.

Arbitražni sud imat će pet članova. Slovenija i Hrvatska imenovat će svaka po jednog, a predsjednika i još dvojicu članova, koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava, dvije će države imenovati međusobnim dogovorom s popisa koji sastavlja predsjednik Evropske komisije i povjerenik za proširenje. U slučaju da se dvije države ne mogu dogovoriti, predsjednika i dvoje članova arbitražnog suda imenovat će predsjednik Međunarodnog suda pravde s toga popisa.

Svi procesni rokovi počinju s danom kada Hrvatska potpiše ugovor o pristupanju Evropskoj uniji, što znači da će presuda biti poznata kada Hrvatska već bude punopravna članica EU-a.

Sporazum trebaju ratificirati obje zemlje i unaprijed se obavezati da će prihvatiti presudu arbitražnog suda, kakva god ona bila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: