Rješenje graničnih pitanja
0

Kosorova i Pahor potpisali arbitražni sporazum

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor potpisali su u srijedu u Štokholmu sporazum kojim rješavanje graničnog pitanja prepuštaju međunarodnom arbitražnom sudu.

Sporazum je kao svjedok potpisao švedski premijer i predsjedatelj Evropskog vijeća Fredrik Reinfeldt.

Sporazum predviđa uspostavu međunarodnog arbitražnog suda koji će odrediti tok granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korištenje relevantnih morskih područja.

Za određivanje granične crte, arbitražni sud primjenjivat će međunarodno pravo, a za tačku koja govori o vezi Slovenije prema otvorenom moru primjenjivat će se međunarodno pravo, načelo pravičnosti (equity) te načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rješenja.

Arbitražni sud imat će pet članova. Slovenija i Hrvatska imenovat će svaka po jednog, a predsjednika i još dvojicu članova, koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava, dvije će države imenovati međusobnim dogovorom s popisa koji sastavlja predsjednik Evropske komisije i povjerenik za proširenje. U slučaju da se dvije države ne mogu dogovoriti, predsjednika i dvoje članova arbitražnog suda imenovat će predsjednik Međunarodnog suda pravde s toga popisa.

Svi procesni rokovi počinju s danom kada Hrvatska potpiše ugovor o pristupanju Evropskoj uniji, što znači da će presuda biti poznata kada Hrvatska već bude punopravna članica EU-a.

Sporazum trebaju ratificirati obje zemlje i unaprijed se obavezati da će prihvatiti presudu arbitražnog suda, kakva god ona bila.