Referendum u Hrvatskoj
0

Kosor zadovoljna rezultatom, Milanović nezadovoljan odzivom

FENA
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Potpredsjednica Hrvatskog sabora i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izrazila je večeras zadovoljstvo prvim nepotpunim rezultatima referenduma o pristupu Hrvatske EU rekavši da je po svemu sudeći Hrvatska glasala za EU i 1. jula 2013. bit će njezina 28. članica.

Napominjući kako bi bilo bolje da je na referendum izašlo više građana, Kosor je kazala da je rezultat dobar te izrazila nadu da će takav ostati do kraja. "Onaj rezultat iz referenduma o samostalnosti Hrvatske održanim 1991. ne možemo dosegnuti, ali ovo je dobro i po svemu sudeći Hrvatska je glasala za EU i 1. jula 2013. bit će njezina 28. članica", rekla je Kosor gostujući na HTV-u.

Nakon četvrtine obrađenih izbornih mjesta privremeni podatci DIP-a pokazali su da je više od 67 posto građana glasovala ZA pristupanje Hrvatske EU, a njih 32,37 posto bilo je protiv.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je očekivao veći odaziv građana na referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, s obzirom da je prema dosadašnjim podacima manji nego na parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Milanović je izjavio kako vjeruje da će referendum proći, a upitan je li neizlaženje na referendum svojevrsna poruka građana, rekao je da su ljudi vjerojatno zamoreni. Bilo bi bolje da je veći odaziv, nije sjajno, ali to je po zakonu, ustvrdio je Milanović za Novu TV.

Na novinarsko pitanje znači li to da je vlada loše radila kampanju te jesu li građani time komentirali stanje u zemlji, Milanović je rekao kako se uvijek mora preuzeti odgovornost, ponovivši da nije očekivao prevelik odaziv, već malo veći, te da je možda i to utjecalo. Kada ste na vlasti i održava se referendum, onda na to gledate kao na svoje dijete, u političkom smislu, dodao je.