{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosor smijenila Šukera, Biškupića, Vukelića...

S
27.12.2010. u 14:28
0
1
Kosor smijenila Šukera, Biškupića, Vukelića...
0
Kosor smijenila Šukera, Biškupića, Vukelića...
PREDSJEDNICA Vlade Jadranka Kosor predstavila je danas, kako je rekla, "osvježenja u Vladi" i to na izvanrednoj konferenciji za novinare. Smijenjeni su ministar financija Ivan Šuker, ministar kulture Božo Biškupić, ministar obrane Branko Vukelić te ministrica prostornog uređenja Marina Matulović-Dropulić.
Šukera nasljeđuje Martina Dalić, Biškupića Jasen Mesić, Vukelića Davor Božinović, a Dropulićku Branko Bačić, potvrdila je Kosor.

Novo ime u Vladi s novim resorom je i Domagoj Ivan Milošević.

Iz Vlade je već krenuo zahtjev za izvanrednom sjednicom Sabora, a koja bi trebala biti u srijedu. Kosor se nada kako će već u četvrtak Vlada zasjedati s novim ljudima, prenosi Index.hr.

Posebna osoba u Vladi od sada će biti zadužena za investicije a to je Domagoj Ivan Milošević, koji će imati funkciju "potpredsjednika Vlade za investicije". Ovaj predsjednik Uprave Pastor grupe trebao bi prema zamisli Kosor "voditi investitore za ruku po Hrvatskoj".

Sastanak predsjedništv a HDZ-a

Gordan Jandroković promaknut je na mjesto potpredsjednika Vlade, kao i Petar Čobanković koji bi trebao biti zadužen za gospodarstvo. Smjenama je prethodio sastanak predsjedništva HDZ-a u jutarnjim satima kao i sastanak s koalicijskim partnerima.

"Zahvaljujem se na predanom radu dosadašnjim ministrima. Dugi niz godina radili su ovaj težak i zahtjevan posao u izvršnoj vlasti. Prema našim dogovoru oni svi odlaze u Sabor i postat će saborski zastupnici", rekla je Kosor na konferenciji za novinare dodajući kako su dva glavna razloga za osvježenja u Vladi "gospodarski oporavak" i ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

"Temeljni kriterij u prijedlogu za izmjenom nekih članova Vlade jest jačanje gospodarskog tima kako bi izašli iz gospodarske krize, te završetak pregovora i potpisivanje pristupnog ugovora s EU", rekla je Kosor više puta naglašavajući kako je sljedeća godina izborna no da ne želi gubiti vrijeme.

Većina novinarskih pitanja išla je prema tome da Kosor objasni razloge odnosno kriterije za smjenu dosadašnjih ministara, no nije bilo izravnog odgovora a jedna od floskula koja se koristila bila je i o umoru nekih ministara. Premijerka je jedino izravno rekla da smjene nemaju veze s "borbom protiv korupcije".

Podrška svim istragama

"Istrage koje se vode, vodit će se i dalje, ja osobno i Vlada podržavamo punu, potpunu i stvarnu neovisnost svih tijela. A temeljni kriterij je osvježenje i unošenje nove snage za 2011. a to je gospodarski oporavak, a životopisi novih ljudi pokazuju da je to tako. Dolazi jedna mlada ekipa koja će donijeti novi polet. Posao u izvršnoj vlasti je iznimno težak posao. To je posao koji traži ljude 24 sata dnevno. Kad uđete u Vladu pod svjetlima reflektora ste 24 sata. Razumijem da svatko ima pravo kritizirati, i to ne podnosimo svi jednako snažno. Voljela bih da svi komentari koji će slijediti sada ne idu u smjeru zašto netko odlazi, već zašto neko dolazi. Kolege koje odlaze u Sabor bit će nam snažna potpora", objašnjavala je Kosor.

Nije izravno odgovorila ni na pitanje zašto je biranim riječima branila proračun, a danas se biranim riječima oprašta od sada bivšeg ministra Šukera.

Podmlađivanje tima

"Svi su uložili maksimum svoga rada, naradili su se dosta. Želimo osvježiti Vladin tim. Smjene nemaju veze s Uskokom, i s njihovim istragama! To oštro demantiram! Naši ciljevi su izlazak iz krize i ulazak u Europsku uniju. Rekonstrukcija je dogovor mene i mojih kolega", rekla je Kosor na inzistiranje novinara da kaže razloge ili makar kriteriji za odlazak dosadašnjih ministara.

Jedno od pitanja je bilo i zašto se smjenjuju ova četiri ministra a ne primjerice Božidar Kalmeta s obzirom da je većina istraga USKOK-a u njegovom resoru.

"Borba protiv korupcije kao i istrage idu dalje bez obzira tko bio", pokušala je objasniti Kosor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: