Hrvatska
0

Kosor očekuje potvrdu završetka pregovora sa EU

FENA
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u petak u Zagrebu, uoči odlaska u Bruxelles, kako očekuje da će Evropsko vijeće potvrditi završetak pristupnih pregovora do kraja juna i ulazak Hrvatske u EU kao 28. članice, ocijenivši da će to biti najveća nagrada Hrvatskoj za 20. godišnjicu nezavisnosti.

"Očekujem potvrdu Evropskog vijeća da će Hrvatska do kraja juna, kako sam oduvijek tvrdila, završiti pregovore i da postaje 28. članica Unije", izjavila je Kosor novinarima neposredno uoči leta u Bruxelles. Čelnici EU-a bi na samitu u četvrtak i petak trebali potvrditi završetak pristupnih pregovora do kraja juna i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja ove godine.

Kosor je rekla da će odluka Evropskog vijeća biti trenutak za radost, u sedmici u kojoj se obilježava 20. godišnjica nezavisnosti Hrvatske. "Uvijek sam govorila da će to biti najveća nagrada za godišnjicu nezavisnosti", istaknula je premijerka zahvalivši se građanima, braniteljima i svima koji su sudjelovali pregovaračkom procesu.

Predsjednica hrvatske vlade smatra da datum potpisivanja ugovora o pristupanju u ovome trenutku nije najvažnije pitanje, ali vjeruje da će to biti do kraja godine. "Neće proći puno vremena kada ćemo potpisati ugovor i kada ćemo de facto postati članicom. Vjerujem da će se to dogoditi do kraja godine", rekla je premijerka.

Predsjednica hrvatske vlade rekla je da se nad Hrvatskom neće provoditi nikakav pojačani nadzor, nego će se samo nastaviti ono što se već događa. "Nad 375 zakona koje smo donijeli usklađujući se s pravnom stečevinom EU-a stalno se provodi nadzor", rekla je premijerka i dodala kako je do ulaska u EU Hrvatska mora neprekidno dokazivati da je snažna 28. članica.

Upitana za komentar ankete RTL-a prema kojoj je ona najzaslužnija za ulazak u Uniju, Kosor je zahvalila svima koji su prepoznali njezinu ulogu u tom procesu.

"Vjerovala sam u to jer sam znala da imamo snage i pameti i da se nijedan posao ne može obaviti s figom u džepu", rekla je premijerka. "Vjerovala sam u to i kad su mnogi tražili izbore", dodala je Kosor i ustvrdila kako se pregovori, da su izbori bili prije dva ili tri mjeseca, ne bi završili.

U četvrtak će premijerka Kosor sudjelovati na sastanku čelnika Evropske pučke stranke, a u petak na kraju dvodnevnog samita 27 čelnika zemalja članica EU-a sastat će se s predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom i mađarskim premijerom, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu Viktorom Orbanom.