Najvažniji dan u životu
0

Kosor: Hrvatska 9. decembra potpisuje pristupni ugovor s EU

FENA
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor potvrdila je u četvrtak da će Hrvatska 9. decembra potpisati pristupni ugovor s Evropskom unijom, najavivši da će taj ugovor potpisati ona i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

"Ovo je sjajna vijest za Hrvatsku, za hrvatsku vladu i mene osobno kao predsjednicu vlade", kazala je Kosor u izjavi novinarima u Banskim dvorima.

Poljsko je predsjedništvo EU-a potvrdilo da će Hrvatska pristupni ugovor s EU-om potpisati 9. decembra u Bruxellesu neposredno prije početka sastanka Evropskog vijeća. Premijer Donald Tusk bit će sudomaćin svečanosti zajedno s prisutnim šefovima država ili vlada.

Premijerka Kosor je rekla da će nakon potpisivanja ona biti prvi hrvatski predsjednik vlade koji će sudjelovati u radu Evropskog vijeća. "Mi ćemo tako de facto postati članica EU-a, potpisivanjem tog ugovora", rekla je Kosor.

Kosor je kazala i kako je za nju inače 9. decembra najvažniji dan u životu, s obzirom da je to rođendan njenog sina.

"Sjajno je što ću tog dana potpisati i pristupni ugovor", rekla je. Premijerka je najavila da će pristupni ugovor potpisati ona i predsjednik Josipović.

"Ja ću 9. decembra potpisati pristupni ugovor. Na temelju mog prijedloga, uz mene će pristupni ugovor potpisati i predsjednik Josipović. I niko drugi", kazala je Kosor odgovarajući na novinarske upite o mogućnosti da na tom potpisivanju ili u delegaciji bude i izborni pobjednik.

Ističe da se, ni s obzirom na kontekst tehničke vlade, ništa ne mijenja.

Ova je vlada završila pregovore, mi smo najzaslužniji što su pregovori završeni, kazala je Kosor podsjećajući da su ti pregovori u ljeto 2009. bili u blokadi i da je njena vlada našla rješenje za granično pitanje sa Slovenijom i nastavila pregovore.

Hrvatska premijerka je i ovom prilikom zahvalila svima koji su učestvovali u tom procesu, posebno građankama i građanima Hrvatske.

Poljsko predsjedništvo je u četvrtak u saradnji s predstavništvom Evropske unije u Varšavi pokrenulo projekt snimanja kratkog filma dobrodošlice Hrvatskoj u Evropskoj uniji. Projekt je nazvan "Dobrodošli - Poljska želi dobrodošlicu Hrvatskoj".

Predsjedništvo je pozvalo poljske građane da na svom mobitelu ili kameri snime kratku poruku od najviše 20 sekundi za hrvatske građane, do najkasnije 28. novembra. Od prikupljenih snimaka sastavit će se govor koji će biti simboličan dar poljskog predsjedništva Hrvatskoj. Film će biti objavljenoj na internetskoj stranici poljskog predsjedništva.