Regija
0

Kosor: Hapšenje Hadžića dobra vijest

FENA
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor
Hapšenje haškog bjegunca Gorana Hadžića dobra vijest, iako se na nju dugo čekalo, kazala je u srijedu u Varšavi hrvatska premijerka Jadranka Kosor te je najavila da će hrvatska vlada tek odlučiti na koji se način uključiti u proces protiv optuženog za zločine u Vukovaru.

"Hapšenje Hadžića je dobra vijest za cijelo čovječanstvo, cijeli svijet, za nas u Hrvatskoj i porodice hiljada žrtava", rekla je premijerka Kosor, koja boravi u službenoj posjeti Poljskoj.

"Predugo smo čekali, jer smo ove godine obilježili 20. godišnjicu nezavisnosti, a Vukovar 20. godišnjicu ulaska neprijateljskih snaga", dodala je Kosor na konferenciji za novinare nakon sastanka s poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Po njezinim riječima, teško se pomiriti s činjenicom da brojne žrtve i njihove porodice nisu dočekale hapšenje "jednog od onih koji su dosljedno i predano provodili agresivnu Miloševićevu politiku", ali je dobro da će Hadžić, kao Ratko Mladić, stati pred lice pravde.

Premijerka je najavila da će se u srijedu popodne, po njenom povratku iz Varšave, održati sjednica užeg kabineta vlade na kojoj će se razmotriti idući koraci vezani za taj slučaj.

I Tusk je komentirao hapšenje Hadžića rekavši kako to pokazuje da se cijela regija nalazi na dobrom putu prema Europi.

Hadžić je u srijedu uhapšen nakon sedam godina bijega. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) bivšeg predsjednika takozvane SAO Krajine Gorana Hadžića optužio je 2004. godine u 14 tačaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubistvima stotina i progonom hiljada Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tokom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina.

Hadžića (52) tereti se da je bio sudionik udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bio da se činjenjem zločina nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trećine hrvatskog teritorija koji su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda. Konačni cilj pothvata bio je formiranje velike Srbije.