Regija
0

Kosor: Bez obzira kada, potpisat ću pristupni ugovor s EU

FENA
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor
Bez obzira kada će se potpisivati pristupni ugovor s EU, potpisat ću ga ja, istaknula je danas predsjednica HDZ-a i hrvatske Vlade Jadranka Kosor na proširenoj sjednici Središnjeg odbora HDZ-a na zagrebačkom Velesajmu.

"Završavamo pregovore u ovom prelijepom junu. Hrvatska postaje 28 članica Evropske unije, a hrvatski jezik postaje službeni jezik EU", istaknula je Kosor.

Zahvalila je svima koji su u Hrvatskom saboru "digli ruke" za arbitražni sporazum sa Slovenijom "u vrijeme kad su oni koji danas pod svaku cijenu žele preuzeti vodstvo Hrvatske bili protiv, pa su bili suzdržano protiv, pa su bili suzdržano da i sl", kazala je.

"Mi smo od prvog trenutka rekli DA; idemo to potpisati. To je bio taj ključni trenutak - deblokada pregovora i nastavak svom snagom dalje", naglasila je Kosor dodavši kako im mnogi nisu davali podršku iako je to bio posao za Hrvatsku, a ne HDZ.

Podsjećajući na nebrojene pokušaje rušenja sadašnje Vlade RH, navela je kako je rušenje Vlade i zaustavljanje pregovora s EU bila neprekidna intencija.

"Da je prošle godine ili početkom ove godine srušena Vlada, ne bismo završili pregovore i u roku koji je sada izvjestan, postali članicom EU", istaknula je.

Predsjednica HDZ-a članstvu je obećala pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima, ocijenivši kako bez stabilnog i jakog HDZ-a nema stabilne Hrvatske, što je popraćeno dugotrajnim pljeskom.

Podsjećajući na 22. godišnjicu osnivanja HDZ-a i ulogu prvog hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana, premijerka Kosor je kazala da su sve pobjede koje je izvojevala Republika Hrvatska bile pobjede kojima je na čelu bio HDZ (uspostava nezavisne Hrvatske, pobjeda u Domovinskom ratu te ulazak u NATO i EU).

Predsjednica HDZ-a rekla je također da u 22. godini rada HDZ, širom otvarajući vrata mladima, otvara "novu knjigu" stranke. Dodala je kako u tome ima punu podršku vodstva stranke, a prva prilika za to će biti kada se budu sastavljale liste za parlamentarne izbore.

Predsjednica HDZ-a osvrnula se i na one koji su, kako je rekla, živjeli i radili u neskladu s izvornim programom HDZ-a i s hrvatskim zakonima.

"Mi svi duboko žalimo zbog svega toga", rekla je Kosor napomenuvši kako mnogi članovi stranke žive teško, bez posla iako su stranci dali sve, a zauzvrat ništa nisu tražili.

Istaknuvši kako je HDZ stranka časnih, čestitih i poštenih ljudi, Kosor je rekla da se moraju svim snagama potruditi poljuljano povjerenje "zbog onih koji nisu živjeli u skladu s ljudskim i božjim zakonima".

Podsjetivši na teške reforme koje je Vlada morala poduzeti u posljednje dvije godine, predsjednica HDZ-a Kosor rekla je da su "bili apsolutno sami u svim teškim trenutcima". Zahvalila je i koalicijskim partnerima s kojima su proveli mnoge teške odluke.

"Oni koji danas traže reforme, nisu u njih dali ni jedan svoj mali prst", kazala je Kosor, podsjetivši na mukotrpan posao oko restrukturiranja brodogradilišta.

Osvrćući se na stanje u privredi naglasila je da je ovo godina kada Hrvatska izlazi iz krize, jer najnoviji podaci pokazuju rast izvoza, rast industrijske proizvodnje, pad nezaposlenosti, rast turizma i sl.