{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosačov: Rezoluciju PSVE ne može se ignorirati

F
23.1.2008. u 10:33
0
0
Kosačov: Rezoluciju PSVE ne može se ignorirati
0
Kosačov: Rezoluciju PSVE ne može se ignorirati
Foto: Reuters
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE), na kraju napete diskusije koja je trajala bezmalo godinu dana, donijela je principijelno važnu rezoluciju, izjavio je predsjednik vanjskopolitičkog odbora ruske Dume i potpredsjednik PSVE-a Konstantin Kosačov.
Formulacije PSVE-a o statusu Kosova sada ne mogu da ignoriraju ni Evropska unija ni druge međunarodne organizacije koje razmatraju sudbinu te srpske pokrajine, rekao je on ruskim novinarima u Strasbourgu poslije sjednice Skupštine.

Rezolucija o važnosti pronalaženja uzajamno prihvatljivog, kompromisnog rješenja za status nastavkom dijaloga i pregovora usvojena je bez obzira na protivljenje izvjestioca lorda Russela Johnstona i niza drugih poslanika, rekao je Kosačov, prenosi Itar-Tass.

U tekst je uvršten amandman koji su unijeli šefovi srpske i ruske delegacije o "nastavku pregovora na osnovu Rezolucije 1244 VSUN sa ciljem postizanja kompromisnog rješenja koje zadovoljava sve strane", a istovremeno je iz teksta rezolucije izbačeno pozivanje na podršku svrsishodnosti davanja Kosovu nezavisnosti, rekao je Kosačov.

"Iako rješenje PSVE nema pravno obavezujući karakter ni za EU, ni za VSUN, niti NATO, to je jasno izražena politička volja Skupštine, koja predstavlja 800 miliona Evropljana. Zato će EU teško moći da ignorira takvu poziciju", smatra ruski parlamentarac.

Prema riječima Kosačova, diskusija je potvrdila da bi davanje nezavisnosti Kosovu zabrinulo mnoge u VE, jer može izazvati nepredvidive posljedice, uključujući i u mnogim zemljama Vijeća Evrope.

To što su za srpsko-ruske prijedloge rezolucije glasale mnoge delegacije, uključujući i zemalja članica EU, svjedoči da se o konsolidovanoj poziciji EU o tom pitanju još ne može govoriti, smatra on."A ako EU i ostvari takvu poziciju, ne može da ignoriše današnju rezoluciju PSVE u korist nastavka pregovora o statusu, a ne u korist priznanja nezavisnosti Kosova", naglasio je on, prenio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: