Regija
0

Korupcija i kriminal i dalje ozbiljni problemi u Albaniji

FENA
Evropska unija je poručila u petak Albaniji da borba protiv korupcije i organiziranog kriminala ostaje ozbiljan izazov usprkos tvrdnji vlade u Tirani da je došlo do napretka na tim poljima.

"U Albaniji je korupcija posebno ozbiljan problem. Borba protiv nje, posebno u oblasti sudstva, ali i u drugim oblastima ostaje ključno pitanje u vezi s pridruživanjem te zemlje Evropskoj uniji", kaže se u izvještaju evropskih ambasadora koji je izdala ambasada Francuske, zemlje predsjedavajuće EU-om, prenio je Reuters.

Prije dva dana Evropska komisija je objavila izvještaj u kome se navodi da je Albanija ostvarila ograničen napredak ka evropskim integracijama.

Vlada desničarskog premijera Salija Berishe je saopćila da je izvještaj pun pohvala na račun njezina rada, dok je opozicija ocijenila da je to do sada najlošiji izvještaj iz Bruxellesa.

U izvještaju ambasadora se kaže da je za evropske aspiracije Albanije posebno bitno da opći izbori planirani za sljedeću godinu budu slobodni i fer.

U izvještaju se također prigovara Albaniji što se nije u stanju obračunati s organiziranim kriminalom na visokom nivou i što političke partije manipuliraju javnim službama.

Ambasadori su saopćili da je u izvještaju Komisije potvrđen napredak Albanije na putu političkih reformi usmjerenih ka euroatlantskim integracijama, kao i da se uspješno primjenjuje prijelazni trgovinski sporazum iz 2006. kada je ta zemlja potpisala s EU-om Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).