{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kornatsku tragediju uzrokovale prirodne pojave

F
FENA
9.4.2008. u 13:35
0
0
Kornatsku tragediju uzrokovale prirodne pojave
0
Kornatsku tragediju uzrokovale prirodne pojave
Kornatska tragedija u kojoj je prošloga ljeta poginulo 12 hrvatskih vatrogasaca nije uzrokovana ljudskom pogreškom, već je do nje došlo zbog prirodnih pojava, zaključak je to stručne skupine koja je svoje izvješće od oko 600 stranica uputila Vijeću za nacionalnu sigurnost RH.
Voditelj stručne skupine i ravnatelj Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja Branko Smrekar Hini je izjavio da je nakon više od pola godine rada završeno izvješće koje je potvrdno odgovorilo na pitanje je li do tragedije moglo doći zbog prirodnih pojava koje nitko nije mogao predvidjeti.

Smrekar je rekao da skupina, sastavljena od 53 stručnjaka za razna područja, nije tragala za mogućim krivcem, jer je to stvar suda i drugih tijela, ali je pokušala otkriti i utvrditi sve okolnosti stradanja vatrogasaca. Pri tome su, kaže, proveli velik broj analiza, vještačenja i proračuna vezanih uz uzrok požara, meteorološke prilike, konfiguraciju terena, vegetaciju, sustav veza, upravljanja i zapovijedanja, zaštitnu odjeću i obuću, opremu, način ozljeđivanja, uzrok smrti te spašavanje i medicinsku skrb.

O pojedinostima izvješća nije želio govoriti, no kazao je da, prema nalazu, pogibiju vatrogasaca nije skrivio vojni helikopter, odnosno istjecanje benzina iz helikoptera, u što su sumnjale neke obitelji poginulih vatrogasaca

Pet obitelji poginulih vatrogasaca danas su na Općinskom sudu u Šibeniku dobile parnicu i ukupno 3,5 milijuna kuna za duševne boli zbog gubitka bliske osobe. Riječ je o nepravomoćnoj presudi, a u petak bi sud trebalo odlučiti o odštetnim zahtjevima obitelji još tri obitelji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: