Hrvatska
0

Koradeu oduzeta sva odlikovanja

FENA
Peterostrukom ubojici, umirovljenom hrvatskom generalu Ivanu Koradeu, oduzeta su odlikovanja koja je dobio za sudjelovanje i zasluge u Domovinskom ratu.

Odluku o oduzimanju odlikovanja donio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji se pritom pozvao na odredbu članka Zakona o odlikovanjima i priznanjima koja mu daje ovlast da to učini ako nositelj odlikovanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj.

Koradeu je oduzeto šest odlikovanja - Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera - te Spomenica domovinske zahvalnosti.

Mesićeva odluka objavljena je u posljednjem broju Narodnih novina.

Krajem ožujka i početkom travnja 500-tinjak policajaca tragalo je osam dana za Koradeom zbog jednog od najtežih poratnih masakra u Hrvatskoj u kojemu je umirovljeni general prvo pokraj Ivanca ubio prijatelja Davora Petriša, a potom u Velikoj Veterničkoj Franju Kosa te Ceciliju Hudić i njezina 15-godišnjeg unuka, dok je Vladu Knoka ranio u nogu.

Korade je ubio i policajca Marija Kusanića (32) nakon čega je, 3. travnja, u vikendici u Velikoj Veterničkoj počinio samoubojstvo.

Pet dana kasnije pokopan je bez vojnih počasti, no čin generala mu nije oduzet jer se to može učiniti samo vojno djelatnoj osobi, a Korade je umirovljen 1997.

Mesić je već tada najavio da će Koradeu oduzeti odlikovanja, ali je izjavio i da nije loš prijedlog da se promijene zakonski propisi kako bi se omogućilo da se "činovi oduzimaju zbog nečasnosti i nakon što se ode u mirovinu".