{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konkurs za izgradnju Pelješkog mosta sredinom ljeta

F
21.4.2015. u 15:18
0
21
Konkurs za izgradnju Pelješkog mosta sredinom ljeta
0
Konkurs za izgradnju Pelješkog mosta sredinom ljeta
Ministar prometa Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić izjavio je u utorak kako očekuje da bi Hrvatske ceste mogle sredinom ljeta raspisati konkurs za izgradnju Pelješkog mosta, a da bi ugovor mogao biti potpisan već krajem ove godine.
"Postoje strogo utvrđena pravila i strogo utvrđen vremenski tok pripreme kompletne dokumentacije za aplikaciju za izgradnju povezivanja hrvatskog juga zajedno s pristupnim cestama. Sukladno konkursu, studija izvodivosti treba biti gotova do kraja petog mjeseca. Nakon toga, uz reviziju samog projekta i reviziju studije utjecaja na okoliš, za koju vjerujemo da će biti gotova sredinom ljeta, više nema nikakvih prepreka da Hrvatske ceste ne raspišu konkurs za izgradnju. U idealnim uvjetima možemo govoriti o koncu ove godine za potpisivanje ugovora, pod pretpostavkom da konkurs prođe bez žalbi", izjavio je Hajdaš Dončić na marginama konferencije o poslovanju trgovačkih društava u državnom portfelju.

Dodao je da procijenjena ukupna vrijednost izgradnje Pelješkog mosta zajedno s pristupnim cestama oko 220 miliona eura, ali da će u konačnici cijena biti utvrđena javnim konkursom. "Dakle to može biti i manje ili oko te cijene", kazao je ministar.

Naglasio je da sada predstoji dokazivanje, lobiranje i borba za iznose sufinanciranja iz EU fondova. "Po mom sudu, to ne može biti manje od 50 posto, no očekujemo da će biti blizu 85 posto", rekao je Hajdaš Dončić, istaknuvši da će se konkurs raspisati, dok će se konačna odluka o sufinasiranju čekati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: