Zabrinuti
18

Kongres SAD-a traži izvještaje o vojnoj saradnji Srbije i Rusije

Klix.ba
Kongres SAD-a
Kongres SAD-a
Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je mjeru kojom traži od Ministarstva odbrane izvještaje o rusko-srpskoj vojnoj saradnji, saopćio je visoki član Komiteta za vanjska pitanja Predstavničkog doma Eliot Engel.

"Mjera koju je Predstavnički dom danas usvojio dio je Zakona o nacionalnoj odbrani 2018.", saopćio je Engel u petak.

On je naveo da je Rusija nedavno poklonila Srbiji oružje vrijedno 600 miliona dolara, uključujući šest borbenih aviona mig-29 "Fulcrum", 30 tenkova T-72 i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2.

Ovaj kongresmen iz države New York napominje da Srbija sada traži sisteme protivvazdušne odbrane S-300 ruske proizvodnje.

"Iskreno, sve me više brinu izbori koje Beograd pravi kad je riječ o vojnim i sigurnosnim pitanjima. Zato sam i napisao današnji amandman", rekao je Engel, a prenosi RTRS.

Kako je objasnio, SAD moraju da pažljivije analiziraju rusko-srpske vojne veze i procjene njihove posljedice po američku nacionalnu sigurnosnu politiku i članstvo Srbije u NATO-ovom Partnerstvu za mir, kao i posljedice po susjede Srbije.

Engel je zaključio da će predstojeći sastanak američkog potpredsjednika Mikea Pencea s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u ponedeljak biti dobra prilika da SAD iznesu svoju zabrinutost zbog pravca u kom Beograd ide kad je riječ o sigurnosnoj politici.