Regija
0

Konferencija o radnim migracijama na jugoistoku Evrope

FENA
U Beogradu će sutra početi dvodnevna Konferencija o radnim migracijama na prostoru jugoistočne Evrope, na kojoj će biti usvojene preporuke za upravljanje migracionim tokovima.

Učesnici konferencije razmijenit će iskustva i iznijeti probleme u politici upravljanja migracionim tokovima, a posebna pažnja bit će posvećena radnim migracijama, saopćeno je iz Grupe "484", koja organizira skup.

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati istraživanja iz svih zemalja regije koja su provedena u okviru projekta ove nevladine organizacije: "Migracije i razvoj - Stvaranje regionalnog tržišta rada i cirkulacija radne snage kao odgovor na zahtjeve tržišta rada", a koji je podržao Balkanski fond za demokratiju.

U radu skupa učestvuje 75 predstavnika iz osam zemalja regije: Srbije (uključujući Kosovo), Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunije i Albanije, javio je Tanjug.

Pored toga, u panel raspravi će učestvovati i predstavnici akademske zajednice, političkog i javnog života Srbije, predstavnici ambasada i međunarodnih nevladinih organizacija.