Regija
0

Konferencija "Kosovo - 120 dana nakon usvajanja ustava"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Uloga Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) je da ohrabri zemlje jugoistočne Evrope da ojačaju međusobnu suradnju na konkretnim razvojnim projektima od interesa za sve građane regije, rekao je generalni sekretar RCC-a Hido Biščević, na međunarodnoj konferenciji održanoj jučer u Berlinu.

"Pritom Vijeće za regionalnu suradnju, kao konstruktivan faktor, zadržava neutralnost u otvorenim političkim pitanjima i postojećim razlikama među zemljama jugoistočne Evrope", dodao je Bičević.

"Preostala statusna pitanja trebaju se brzo riješiti a reforme ubrzati da bi region izbjegao stagnaciju i, s obzirom na nove izazove u međunarodnim odnosima, ostao u punom fokusu Evropske unije i međunarodne zajednice."

Konferencija pod nazivom "Kosovo - 120 dana nakon usvajanja ustava", koju je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke i organizacija Suedosteuropa-Gesellschaft, okupila je visoke zvaničnike iz jugoistočne Evrope, Evropske unije i međunarodnih organizacija koje djeluju u jugoistočnoj Evropi.

Učesnici su ocijenili da je u cilju unaprjeđenja stabilnosti na Kosovu i u regiji neophodno ubrzati razmještaj EULEX-a širom Kosova, zadržavajući pritom odgovarajuću ulogu UNMIK-a, u skladu s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Također su naglasili potrebu da se vlasti Kosova snažno uključe u izgradnju institucionalnih kapaciteta kako bi se poboljšala vladavina prava i uspostavila djelotvorna, funkcionalna demokratska država.

Učesnici konferencije pozvali su na realne i pragmatične odnose između Beograda i Prištine neophodne za sigurnost i miran život svih ljudi na Kosovu, a naročito pripadnika manjinskih zajednica.

Generalnog sekretara Biščevića je tokom konferencije primio državni ministar Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Gernot Erler, koji je dao punu podršku ujednačenom i pragmatičnom radu RCC-a.

Dvojica zvaničnika složili su se u pogledu značaja jačanja mehanizama suradnje između Vijeća za regionalnu suradnju i Evropske komisije.

Generalni sekretar Biščević je pozvao ministra Erlera da posjeti Sekretarijat RCC-a u Sarajevu, što je on i prihvatio, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).