Posjeta Sandžaku
151

Konaković: Generalni konzulat BiH u Novom Pazaru uskoro počinje stabilno funkcionisati

T. K.
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković poručio je da će u narednih nekoliko mjeseci Generalni konzulat BiH u Novom Pazaru otvoriti svoja vrata i riješiti pitanje stabilnog funkcionisanja ove ustanove.

Istakao je da se radi o administrativnim propustima i da će nakon usvajanja državnog budžeta uraditi sistematizaciju radnih mjesta. Konaković je ranije javno iznosio podatak da ovaj konzulat za 10 mjeseci BiH košta 38.500 eura.

"Napravljen je administrativni propust u Ministarstvu vanjskih poslova prilikom otvaranja ovog konzulata, jer nemamo rješeno pitanje budžeta i sistematiziranja radnih mjesta. Do kraja marta BiH će imati usvojen budžet, a unutar tog budžeta bit će pozicije za konzulate u Novom Pazaru i Rijeci, kao i za ambasadu u Tirani i još neke koje ćemo otvoriti", rekao je Konaković za Radio Slobodna Evropa.

Konaković je nakon posjete Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) rekao da je jedan od važnih dijelova sastanaka sa zvaničnicima u Beogradu bio Sandžak i stanje Bošnjaka u ovom dijelu Srbije.

Naglasio je koliko je važno da BiH ima rješeno pitanje konzulata u Novom Pazaru, jer će pomoći Bosancima i Hercegovcima da lakše komuniciraju sa svojom domovinom. On je rekao da je sa čelnicima BNV razgovarao o poziciji Bošnjaka u Srbiji.

"Pričali smo i o nekim drugim vidovima saradnje između BiH i Srbije. Ovo je moj prvi dolazak u BNV na ovoj poziciji, a mislim da će ih biti još mnogo, a prilikom svakog dolaska posjećivat ćemo i ovaj dio Srbije, tokom kojeg ćemo pričati o položaju i poziciji na prostoru jugoistočne Evrope", rekao je Konaković.

Predsjednica BNV Misala Pramenković rekla je da su razgovarali o stanju i statusu Bošnjaka, kako u zakonodavnom okviru tako i stanju na terenu.

"Govorili smo o različitim mogućnostima i potrebi da se neka pitanja pravno regulišu, jer neke stvari nisu riješene i na tome ćemo insistirati. Jedna od tačaka svakog susreta zvaničnika BIH i Srbije treba da bude položaj bošnjačkog naroda u Srbiji", navela je Pramenkovićeva.

Konaković će kasnije tokom dana u Novom Pazaru imati sastanak i sa predsjednikom Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevludom Dudićem.