Zvanični podaci
52

Konačni rezultati hrvatskih izbora: HDZ ima treću uzastopnu pobjedu, Možemo najveće iznenađenje

S. M.
Izborni štab Možemo! (Foto: Goran Stanzl/Pixsell)
Izborni štab Možemo! (Foto: Goran Stanzl/Pixsell)
Rezultati parlamentarnih izbora u Hrvatskoj nakon skoro svih prebrojanih glasova (99 posto) su jasni te se ne očekuje da će u broju mandata više biti ikakve promjene. Prema njima, najveći broj mandata osvojio je HDZ, dok je drugi po snazi SDP, a treći Domovinski pokret.
Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je da je najviše mandata dobio HDZ, ukupno 61, zatim slijedi SDP sa 42, dok je Domovinski pokret dobio 14 mandata. Most kao četvrta stranka po snazi dobio je 11 mandata, a Možemo, koje je najveće iznenađenje izbora, završio je sa 10 mandata.

Zeleno-lijeva koalicija koja je na prethodnim parlamentarnim izborima bila sačinjena od stranke Možemo, Nove ljevice, RF i kandidata Bojana Glavaševića osvojila je 2020. sedam mandata, a u Saboru je Možemo dobio svega četiri zastupnika.

Izborni prag je ove godine prešao još i IDS i Nezavisna platforma Sjever (Matija Posavec), koji su dobili po dva mandata. Najmanji broj mandata dobio je Fokus (1).

HDZ je osvojio najveći broj glasova od svih političkih subjekata i među hrvatskim stanovništvom koje nema prebivalište u Hrvatskoj. Oni su u dijaspori osvojili sva tri mandata, a u BiH je ova stranka također osvojila najviše glasova. U odnosu na prethodne izbore kada su osvojili 66 mandata, može se reći da su doživjeli značajan pad podrške među biračima.

SDP je sa koalicijom ove godine uspio osvojiti svega jedan mandat više u odnosu na izbore za hrvatski Sabor 2020. godine. Most je također dobio više glasova u odnosu na prethodne izbore, to jeste 11 mandata u odnosu na dosadašnjih osam.

Hrvatski sabor ukupno ima 150 delegata, a osam od tog broja pripada nacionalnim manjinama. Većinu čini 76 zastupnika, a nijedna stranka nema dovoljno mandata da bi samostalno formirala Vladu. U "igru" će se uključiti i nacionalne manjine, koje ove godine više dobijaju na važnosti zbog manjeg broja glasova HDZ-a.

Iako nesumnjivo HDZ ima najveće šanse za formiranje, to im neće biti lako. Sudeći prema večerašnjim izjavama iz izbornih štabova, mnogi ne žele koalirati sa HDZ-om, no simpatije parlamentarnih stranaka prema SDP-u su još manje.

Prvo zasjedanje Sabora se održava najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora i na njemu bi ova institucija trebala biti i konstituisana.