Izbori u Hrvatskoj
110

"Komunističke" utvrde od 1945. godine: Tuzla je ostala crvena, ali hoće li se Rijeka odbraniti

B. R.
Da li će SDP prvi put izgubiti u Rijeci? (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)
Da li će SDP prvi put izgubiti u Rijeci? (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)
Tuzla i Rijeka su jedini veći gradovi bivše Jugoslavije u kojima vladaju stranke koje su pravne nasljednice Komunističke partije (KP). Ipak, u Rijeci bi se to moglo promijeniti.

U ova dva grada od raspada jugoslavenske države vlada Socijaldemokratska partija (SDP). I bosanskohercegovački i hrvatski socijaldemokrati su se ideološki transformirali, ali su pravno naslijedili KP.

U svim drugim većim gradovima ovog dijela Balkana mijenjale su se vladajuće stranke. Postoje i drugi gradovi u kojima još vlada ljevica od raspada zajedničke zemlje, ali to nisu spomenute stranke. Takvi gradovi su npr. Pula i Ljubljana.

Na posljednjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini u Tuzli je ponovo pobijedio SDP. Ovaj grad, baš kao i Rijeka, doživljavaju se kao crvene utvrde od 1945. godine. No, pojedini smatraju da ovaj hrvatski grad od ove godine to možda više neće biti.

Nastavak poraza u urbanim sredinama?

Naime, ove godine bi u Hrvatskoj trebali biti održani lokalni izbori. Ondašnji SDP ih dočekuje u nimalo dobroj situaciji. Unutarstranački sukobi, neodgovarajuće političko djelovanje, ideološko lutanje i samokompromitovanje - samo su dio problema.

Njihov istaknuti član Vojko Obersnel upravlja Rijekom već 20 godina. Najavio je da se više neće kandidovati. U radu je imao propusta i oni se ne fakturišu samo njemu, već i njegovoj stranci, što bi birači mogli kazniti.

Robert Bajruši je u kolumni za Jutarnji list ukazao na to da bi gubitak Rijeke bio nastavak poraza SDP-a u urbanim sredinama.

"Glavni problem koji na majskim izborima očekuje SDP bit će gubitak urbanih sredina koje su već dva desetljeća njihova glavna izborna baza. Dok je stolovao na Iblerovu trgu (op. a. sjedište SDP-a), Milanović (op. a. bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović) je imao dobru izreku kako 'SDP pobjeđuje u svim sredinama u kojima postoje zgrade koje su više od pet spratova'. I stvarno, još nedavne 2013. SDP-ovci su bili gradonačelnici u Splitu, Rijeci, Vukovaru i u još desetak gradova, a stranka je u Zagrebu dobivala više glasova nego svi ostali, i još je vrlo dobro kotirala i u Šibeniku, Zadru, Velikoj Gorici, Sisku, Varaždinu, pa i u Puli", napisao je Bajruši.

Dodatna poteškoća za SDP su kandidati drugih stranaka koji žele dobiti povjerenje građana lijeve orijentacije. Dakle, ciljaju na njihove birače, a tu problemi ne završavaju.

Problem im može biti i mala izlaznost. Prema pisanju Jutarnjeg lista, ona je iznosila ispod 40 posto. Napomenuli su da je SDP pobjeđivao u koaliciji gdje su druge stranke nazivane "SDP-ovom kobasicom".

Ako bi socijaldemokrati i uspjeli održati vlast u Rijeci, vrlo je malo izgledno da će sami imati većinu u gradskom vijeću, a to ne bi bilo prvi put.