Boris Tadić
0

'Komšićeva izjava mi je neshvatljiva'

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da mu je neshvatljiva izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je tražio pokretanje krivičnog postupka protiv bivših predsjednika SR Jugoslavije Dobrice Ćosića i Zorana Lilića.

"Krivične prijave pokreću tužioci i, ako za to imaju dokaze, niko ne može da bude imun. Ali članovi Predsjedništva to ne rade, to nije njihov posao, zato što mora da postoji podjela na izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast", rekao je Tadić.

Osvrćući se na nedavni razgovor koji je imao sa potpredsjednikom SAD Josephom Bidenom u Beogradu, Tadić je naveo da je on imao "pozitivan ton" za Srbiju i da te dvije zemlje imaju bolji kvalitet u odnosima, te da važno očuvati dobru saradnju sa Amerikom, između ostalog, i zbog ekonomske podrške koju može pružiti Srbiji.

Tadić je u sinoćnjem interjvuu za Radio-televiziju Srbije naveo da je sa Bidenom razgovarao i o podršci za pristupanje Srbije EU uprkos neslaganju o pitanju nezavisnosti Kosova i Metohije, podsjetivši da je Srbija dobila priznanje da je ključni faktor u regionalnoj politici i da od nje zavisi stabilnost regiona, jer "bez stabilne i prosperitetne Srbije, nema ni stabilnog regiona".

Predsjednik Tadić je rekao da vodi politiku jednake blizine i prema Washingtonu i prema Moskvi, a ne politiku distance i da je cilj Srbije da postane članica EU, a ne SAD ili Rusije.

On je dodao da je sa američkim potpredsjednikom razgovarao i o američkoj podršci za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU, odnosno o mogućnosti da holandsko "ne" postane "da".

Prema njegovim riječima, Srbija vodi politiku očuvanja integriteta, ekonomskih interesa, ali na miran način da ne ugrozi stabilnost u regionu.

"Srbija se, osim što štiti vlastiti integritet, zalaže i za integritet drugih država u regionu. Tako Srbija postaje nezaobilazni činilac na Balkanu", naglasio je Tadić.

Govoreći o vojnoj saradnji sa SAD, predsjednik Srbije je kao pozitivan primjer naveo saradnju sa Gardom američke države Ohio i podsjetio da ulazak Srbije u NATO nije uslov za njeno približavanje EU.

Komentarišući najave nekih evropskih zvaničnika da bi proces integracije zapadnog Balkana u EU mogao biti usporen, Tadić je rekao da je u mnogim zemljama Unije u toku predizborna kampanja i da će nakon serije izbora krajem ove godine doći do ubrzanja politike proširenja.

Prema njegovim riječima, prioritet države će, između ostalog biti, izgradnja Koridora 10, Južnog toka, reverzibilne hidroelektrane sa Rumunijom na Đerdapu, raspisivanje tendera za hidroelektranu na Drini i za novu termoelektranu u Obrenovcu.

Tadić kaže da je cilj regionalizacije Srbije da integriše zemlju, a da je izgradnja puteva jedan od najvažnijih uslova za njenu.

Kada je riječ o sadašnjoj Vladi Srbije, Tadić je rekao da ona djeluje složno jer ju je na to natjerala ekonomska kriza.

Odgovarajući na pitanje šta misli o prijedlogu predsjednika SNS-a Tomislava Nikolića o formiranju koncentracione Vlade, Tadić kaže da ne podržava tu ideju, naglasivši da je "ta inicijativa legitimna, ali ne i korisna".

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, predsjednik Tadić je istakao da tu borbu posmatra kao svoj prioritet.

"Organizovani kriminal ne može da se iskorijeni i niko ne može da kaže da ga neće biti u Srbiji, ali će u budućnosti će biti podnošljiv. Ovaj nivo organizovanog kriminala kakav sada postoji nije izdržljiv", naveo je Tadić.