Okružno tužilaštvo Beograd
0

Kompletirana istraga protiv Cece Ražnatović

Sarajevo-x.com
Grčki pravosudni organi su beogradskom Okružnom sudu dostavili dugo čekanu dokumentaciju neophodnu za istragu koja se u Srbiji vodi protiv Svetlane Ražnatović. Traženi papiri stigli su od grčkog fudbalskog kluba "Aris“, u koji je svojevremeno iz "Obilića" prešao Miroslav Savić i od čije prodaje je, navodno, pjevačica uzela 800.000 maraka, piše srbijanski list "Večernje novosti“.

Kompletna grčka dokumentacija data je na prevođenje.

Prema riječima Ivane Ramić, portparola Okružnog suda, ne može se tačno reći kada će prevod biti završen. Ona naglašava da će nakon toga, pošto se još jedino čekalo na ovu dokumentaciju, istraga biti okončana, a predmet proslijeđen Okružnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Prema zakonu Tužilaštvo može da podigne optužnicu, da zatraži dopunu istrage ili da u slučaju nedostatka dokaza odustane od daljeg krivičnog gonjenja.

Istraga protiv Ražnatovićeve, kojoj se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja kojom je navodno protivpravno stekla 22,5 miliona maraka i 480.000 dolara, započela je u martu 2003. godine, tokom akcije "Sablja". Tužilaštvo je dva puta podnosilo prijedlog za proširenje istrage i četiri puta prijedlog za njenu dopunu. Zadnji takav prijedlog u sud je stigao prije godinu dana.

Prema tom zahtjevu, tužilac je zatražio da se iz Rusije, Bugarske, Grčke, Turske, Austrije i Francuske, preko međunarodne pravne pomoći, zatraži dokumentacija o sumnjivoj prodaji fudbalera "Obilića" u ovih šest zemalja.

Dobijanjem traženih papira iz Grčke zaokruženi su svi zahtjevi tužilaštva, koji se odnose na inostranstvo.

Pored toga, tužilaštvu je dostavljena i dokumentacija iz Fudbalskog saveza Srbije i Beograda, kao i originalni ugovori koje su potpisivali igrači prilikom prelaska iz Obilića u inostrane klubove.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, za većinu fudbalera u poslovnim knjigama je prikazano kao da su otišli bez obeštećenja klubu. S druge strane, za pojedine je prikazano da su prodati za mnogo manje novca, nego što je bila stvarna cijena.

Od obeštećenja Nikole Lazetića, koji je prešao u turski "Fenerbahce" za šest miliona maraka, tvrdi se da je samo dva miliona leglo na račun beogradskog kluba.

Dalje se ističe da je Ražnatovićeva od prodaje Dragana Šarca prisvojila 900.000 maraka, a sto hiljada manje od prodaje Miroslava Savića. Nadalje, tužilaštvo navodi da je odlaskom Ivana Vukomanovića u francuski "Bordo", prisvojila 3,3 miliona maraka, a od prodaje Dragana Šarca 900.000 maraka, te sto hiljada manje od prodaje Miroslava Savića.

Pod lupom su se našli i transferi Nebojše Jelenkovića i Marjana Živkovića, za koje je navodno plaćeno nešto više od 250.000 eura, kao i transfer Milana Obradovića u moskovsku "Lokomotivu", koji je bio "težak" tri miliona maraka.

Istraga se vodi i protiv Lidije Ocokoljić, sestre Cece Ražnatović. Ona je, prema onome što se navodi u zahtjevu za istragu, otvarala devizne račune u "Raiffeisen banci" u Segedinu i banci na Kipru, a na koje je uplaćivan novac od prodaje igrača. Navodno, Lidija je podizala novac i odnosila ga sestri.

Inače, Ceca je uhapšena 17. marta 2003. godine u akciji "Sablja", jer je u njenoj kući pronađena veća količina oružja. Uporedo s tim počinje da se vodi istraga o prodaji 15 fudbalera "Obilića" na kojima je, navodno, nezakonito uzela više od 22 miliona njemačkih maraka i 480.000 dolara.

Nakon 121 dana provedenog u pritvoru puštena na slobodu, a istraga završena. Prva od četiri dopune istrage završena je u junu 2008. godine