Razgovori u toku
33

Kompanija iz Slavonskog Broda želi kupiti stotinu tenkova M-84 iz Kuvajta

L. S.
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Kompanija Đuro Đaković iz Slavonskog Broda želi kupiti stotinu tenkova iz Kuvajta i prodati ih na tržištu, prenose hrvatski mediji.

U toku su razgovori vodstva kompanije i Kuvajta o mogućoj prodaji najmanje 100 tenkova M-84 Đakoviću. Kuvajt ima 148 tenkova, a nakon što su kupili američke tenkove Abrams, više im nisu potrebni te je stoga plan Đakovića da kupi tenkove, remontira ih i naposljetku proda.

Ideja o kupnji tenkova nije nova jer su o tome kompanija i ministarstvo odbrane Kuvajta razgovarali još prije 11 godina. Kompanija je nedavno obavijestila i Ministarstvo vanjskih poslova RH o upućivanju pisma namjere ministarstvu odbrane Kuvajta u vezi kupnje tenkova, kao i njihova remonta i plasiranja na treće tržište.

U skladu sa zakonom, prije eventualnog uvoza tenkova u Hrvatsku, kompanija mora dobiti dozvolu od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH.

O zahtjevu će raspravljati Vijeće za davanje saglasnosti za izvoz i uvoz robe vojne namjene koje mora jednoglasnom odlukom dati suglasnost za uvoznu dozvolu, saopštava Jutarnji list.