Hrvatska
0

Komisija Glavašu oduzima poslanički mandat?

SRNA
Branimir Glavaš (Foto: Arhiv/AP)
Branimir Glavaš (Foto: Arhiv/AP)
Mandatsko-imunitetska komisija hrvatskog Sabora raspravljat će na današnjoj sjednici o prestanku poslaničkog mandata Branimira Glavaša, javljaju hrvatski mediji.

Vrhovni sud Hrvatske 30. jula smanjio je Glavašu kaznu sa 10 na osam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku 1991. godine, čime je ona postala pravosnažna, što je osnovni preduslov da bi se uputio na izdržavanje kazne na teritoriji BiH.

Glavaš je po komandnoj odgovornosti osuđen jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio hapšenja, mučenja i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tijela bačena u Dravu.

U Ministarstvu pravde BiH ističu da su se, donošenjem pravosnažne presude, stekli uslovi da se kazna izdržava u BiH, na osnovu ugovora Hrvatske i BiH iz februara ove godine. Hrvatska i BiH su u februaru ove godine donijele izmjene Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka kod krivičnih djela.

Glavaš je u maju prošle godine pobjegao u BiH, a zahvaljujući državljanstvu BiH i činjenici da mu presuda u to vrijeme nije bila pravosnažna, slobodno živi u zapadnoj Hercegovini.