Govorio u Jasenovcu
40

Komentarišući izbore, Plenković u više navrata Milanovića nazvao stricom: "Odmogao je SDP-u"

S. Š.
Zoran Milanović (Foto: EPA-EFE)
Zoran Milanović (Foto: EPA-EFE)
Hrvatski premijer Andrej Plenković prisustvovao je komemoraciji povodom 79. godišnjice proboja posljednjih zatočenika iz logora Jasenovac. Obratio se medijima, a ujedno je i imao nekoliko riječi za Zorana Milanovića.

Plenković se osvrnuo i na nedavne izbore u Hrvatskoj, konstatujući da je dio birača otišao "malo više udesno" te će shodno tome i takvom izboru glasača, težiti formirati buduću vladu.

Plenković je u pitan o visokim tenzijama uoči izbora, a u svom obraćanju, Milankovića je nekoliko puta nazvao "stricom", odnosno "čikom".

"HDZ je pobijedio u devet od 11 izbornih jedinica. Imate tako ubjedljivog pobjednika. Neki ne poštuju volju birača. Izgubili su voljom hrvatskih građana. Bizarnog dana, zajedno sa ujakom Milanovićem, Bernardić je osvojio 41, a Grbin i stric Milanović 42", kazao je Plenković te dalje nastavio:

"Inače, rekao sam da se, uz jedan izuzetak, retorika smirila nakon izbora. A što se tiče onih sa lijeve strane, ne bih rekao da se smirilo. Grbin i dalje vrijeđa. Umjesto da od jada pokupi torbe i ode u zaleđe Istre da ga niko ne čuje i ne vidi, on nastavlja vrijeđati protivnike. To je nedostatak minimalne samokritičnosti. Ovo se nigdje ne može naći. Dio poraženih stranaka pokušava uvjeriti javnost da je taj tim sigurno neće formirati vlast", rekao je Plenković i dodao da smatra da se 'čika Milanović' oglušio o Grbina i SDP.

Potom je i dalje uporedio Milanovićem i njegov izborni rezultate.

"Milanoviću 2020. i 2024. šta je to, sve je to nenormalno. Moja poruka biračima je - imali ste političku sabotažu, diverziju na koju nećemo prestati da skrećemo pažnju, da ne postane normalno. To nije normalno. HDZ je pobijedio, imamo titulu kao relativni pobjednik formiranja većine koja želi s nama u koaliciju i u tome ćemo uspjeti, kao i prije četiri i osam godina. Sve ostalo je prevara birača i volje naroda, gubitnik se ne može skupiti i praviti se pobjednikom. Ljudi su se unervozili - šta će biti? Ništa, politička stabilnost, pobjednik će formirati većinu i vlast. To će biti", poručio je Plenković.