Godišnjica proboja
22

Komemoracija žrtvama Jasenovca u organizaciji Saveza antifašističkih boraca

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kolonom sjećanja prema spomeniku Kameni cvijet u Spomen-području Jasenovac u subotu oko podneva počela je komemoracija žrtvama tog koncentracijskog logora u Drugom svjetskom ratu koju su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Srpsko narodno vijeće.

U povodu 72. godišnjice proboja logoraša, okupljeni će odati počast žrtvama polaganjem cvijeća te komemorativnim programom.

Komemoraciji prisustvuje i izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom Davorom Bernardićem te strani veleposlanici.

Jasenovac je od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava - 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina. Najviše je u 1.337 dana postojanja logora stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata.

Od 1.073 logoraša, koliko ih je 22. aprila 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni.

U Spomen području Jasenovac održat će se još dvije komemoracije, u nedjelju, kad će biti službena komemoracija, kojoj će prisustvovati državni vrh te u ponedjeljak, u organizaciji židovske zajednice.