Pad Vlade
180

Komedija apsurda u Crnoj Gori: Abazović srušio vladu koja bez njega nikad ne bi ni bila formirana

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Povodom odluke Skupštine Crne Gore da izglasa nepovjerenje vladi koju predvodi premijer Zdravko Krivokapić razgovarali smo s Aleksandrom Popovom, političkim analitičarem iz Novog Sada.

Danas je osim izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore Skupština odbila usvojiti tačku dnevnog reda koja je predviđala da se glasa o ograničavanju mandata Skupštine Crne Gore, što bi neminovno značilo raspisivanje novih izbora.

Na pitanje zašto je Vlada predožila ovakvu tačku Popov ističe da je to u interesu Demokrata koje predvodi Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore, jer imaju rast rejtinga.

"Ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da oni jedini imaju i URA rast rejtinga, dok su Demokratski front i DPS u padu. Tako da Demokratama odgovara da idu na izbore, a URA-i i DPS-u ne odgovara zato što je URA započela cijeli ovaj proces, a DPS želi da iskoristi ovu priliku kada je napravljen pun krug, od toga da su srušili novu vladajuću većinu koja se okupila samo oko jednog cilja, da sruši Mila Đukanovića. Ona je napravila puni krug i sama sebe srušila te dala šansu Đukanoviću da se formira manjinska vlada", smatra Popov.

Ističe da Đukanović ovdje ima interes da se produži igra i da od njega zavisi manjinska vlada te da li će se formirati i kako će ona raditi.

"On sada može da se upliće u raznim periodima tako da pokaže da je opozicija nesposobna i da time digne rejting DPS-u i da Evropskoj uniji pokaže da je demokrata i kooperativan faktor i deblokira proces evropskih integracija", dodaje Popov.

Naglašava, u slučaju da nije riječ o ozbiljnom pitanju, sve bi ličilo na komediju apsurda, jer su se od početka svi okupili da sruše Đukanovića, to im je bio jedini zajednički motiv da formiraju Vladu.

"Ja sam očekivao, ako neko bude rušio Vladu Crne Gore, da će to biti Andrija Mandić (DF), međutim, on je shvatio, ako on bude taj koji će srušiti Vladu, bit će i najveći gubitnik, jer će građani prepoznati da nije stvar borbe za principe, već za fotelje. Desilo se iznenađenje da je Vlada rušena iznutra, a ne spolja. Čovjek koji ima stranku s najmanjim brojem poslanika, on je presudno utjecao na to da se formira i sruši ta vlada", tvrdi Popov.

Dodaje da je ključna začkoljica da je blokiran reformski proces, sprečavanjem reforme sudstva i tužilaštva, jer nije mogao biti izabran ni vrhovni javni tužilac ni članovi Ustavnog suda i Savjeta sudstva, s obzriom na to da je potrebna većina od 49 poslanika, koju pozicija nije imala.

"Mislim da je ovdje bio presudan utjecaj stranaca, prije svega Sjedinjenih Američkih Država. Mislim da je Abazović od njih dobio savjet, ili kako god to zvali, da se ide na ovu soluciju, da se sruši Vlada pa da se ide na manjinski koncept. S tim da je ovo jedan truli kompromis koji ne može dugo da traje. Ne znam uopšte koliko Đukanoviću ide u prilog da se konsoliduje pravosudni sistem, jer ukoliko on profunkcioniše, onda može možda očekivati sankcije zbog optužbi za korupciju", rekao je Popov.

Ističe da su sve karte opet u rukama Đukanovića, od čije volje će zavisiti opstanak Vlade Crne Gore, ipak, dodaje da je morao postojati neki vid pritiska i na predsjednika DPS-a.

"Sigurno se iza zavjese štošta dešavalo. Pretpostavljam da je tu pravljen neki dogovor s Đukanovićem da bi se reformisao DPS. Bez odlaska Đukanovića s mjesta čelnog čovjeka stranke takva reforma nije moguća. Najvjerovatnije da su stranci i na to utjecali. Kakve su oni garancije davali Đukanoviću, ja to ne znam, ali vidjeli smo na drugim primjerima koliko vrijede garancije stranaca, čak i potpisane", smatra Popov.

On naglašava da u cijeloj političkoj krizi u Crnoj Gori imamo dva politička hazardera, na prvom mjestu Đukanovića, a na drugom Abazovića.

"Đukanović je navikao da vuče rizične poteze, kao kad je održan referendum 2006. godine, kad mu je postavljena ljestvica od 55 posto, što nigdje nema. On je to prihvatio i uspio je da ostvari nezavisnost Crne Gore, a vukao je i druge rizične poteze pred izbore kao Zakon o slobodi vjeroispovjesti. Čudi me da je tako iskusan čovjek sebi to dozvolio. Kad je riječ o Abazoviću, on je kao taj buldožer bio u ovoj novoj vladajućoj većini. S najmanjim brojem poslanika bio je najvidljiva ličnost. On može da poentira jedno vrijeme, ali zavisi kakvo će finale biti i cijele te igre oko manjinske vlade. Za sada URA-i raste rejting, zavisi da li će to tako ostati, jer karte će se izmiješati u međuvremenu", rekao je Popov.

Istakao je da Bečić sebe čuva za budućnost, s tim da će on biti jedan od ključnih igrača, jer će se okupiti za naredne izbore malo jači građanski front koji je, naglašava Popov, dosta jak u Crnoj Gori.

"Ako urade to i ako se reformiše DPS, onda bi Demokratski front mogao biti marginalizovan i URA, koja se poprilično zaigrala, za sada uspješno, može biti i gubitnik na kraju, jer je Abazović ušao u klinč s Bečićem i to nepotrebno", smatra Popov.

Dodaje da će manjinsku Vladu vjerovatno činiti URA, SNP i predstavnici manjinskih stranaka.

"To su sada nove kombinacije da se nađe neko srednje rješenje, da ne budu sada isključivo građanski niti prosrpski blok, mada SNP ipak naginje srpskoj varijanti. Čak imamo i izjave Jokovića, prvog čovjeka SNP-a, koja jeste prosrpska stranka, jer je on u jednom od intervjua kao prioritete stranačke politike naveo normalizaciju odnosa s Beogradom, poboljšanje položaja Srba u Crnoj Gori i ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan", ističe Popov.

Naglašava da je pitanje Otvorenog Balkana veoma značajno, na šta treba obratiti pažnju, jer se Krivokapić opirao ulasku u Otvoreni Balkan.

"Srbija i Vučić su ključni igrači u tom projektu. Mislim da tu postoji jedan pritisak stranaca, ali ne mogu da shvatim zašto, naročito Amerikanaca, da i ostale zemlje koje nisu u ušle u Otvoreni Balkan, tu se misli na Crnu Goru, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, da uđu. Otvoreni Balkan i 'srpski svet' ne idu zajedno, jer ako zagovarate 'srpski svet', onda automatski izazivate podozrenje ovih drugih partnera za 'Otvoreni Balkan' da je zapravo to varijanta da se na kraju stvori 'srpski svet' s jedne strane i s druge strane Velika Albanija. To je ona ideja da će mira na Balkanu biti kad se stvore Velika Albanija, Velika Srbija i Velika Hrvatska. To izaziva podozrenje i zato Krivokapić i Đukanović nisu htjeli da uđu u Otvoreni Balkan, dok Joković navija za takvu opciju. Ne znam zašto SAD umjesto Berlinskog procesa prihvata jedan surogat koji je nametnuo Vučić na jednoj klimavoj osnovi s Edijem Ramom i Zaevom, koji je otišao s političke scene", zaključuje Popov.