29. godišnjica
37

Kolona sjećanja u Vukovaru drugačija od prethodnih, prisutan i Boris Milošević iz SDSS-a

B. R.
Kolonom sjećanja se obilježava 29 godina od pada Vukovara (Foto: Emica Elvedji/PIXSELL)
Kolonom sjećanja se obilježava 29 godina od pada Vukovara (Foto: Emica Elvedji/PIXSELL)
Kolonom sjećanja se danas obilježava 29 godina od pada Vukovara u posljednjem ratu. Ovogodišnje obilježavanje će se pamtiti po učešću zvaničnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Borisa Miloševića.
Milošević, koji je potpredsjednik Vlade Hrvatske, je izjavio da se vodi primjerom žene za koju je rekao da bez gorčine i mržnje 29 godina traži nestalog supruga te da mu je ona primjer.

Tomislav Josić, savjetnik vukovarskog načelnika Ivana Penave, ne misli da su Milošević i njegove kolege iz SDSS-a došli da se iskreno poklone žrtvama.

Nije prvi put da Milošević prisustvuje obilježavanju godišnjice događaja iz posljednjeg rata. To se prvi put desilo prilikom obilježavanja godišnjice Vojno-policijske akcije "Oluja" u Kninu.

Iz Vlade Hrvatske su tada poručili da će njeni ministri prisustvovati i obilježavanjima godišnjica stradanja Srba u Hrvatskoj te da time žele doprinijeti poboljšanju odnosa između Hrvata i Srba.

Veran Matić, posebni izaslanik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, je jučer simboličnom gestom odao počast žrtvama u Vukovaru. On je kleknuo ispred spomenika žrtvama na Ovčari i poručio da žali zbog onoga što se desilo. Najavljeno je da će i on danas biti u Koloni sjećanja.

U koloni su i brojni zvaničnici iz zakonodavne i izvršne vlasti Hrvatske.

Zbog pandemije koronavirusa u koloni je manji broj ljudi u odnosu na prethodne godine i prisutni su pozvani da poštuju epidemiološke mjere, prenose hrvatski mediji.