Skrenula pažnju
1.1k

Kolinda Grabar-Kitarović: Nije me bilo briga za šminku i frizuru, a pehar sam morala poljubiti

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović bila je u centru pažnje na ceremoniji dodjele medalja nakon finalnog meča Svjetskog prvenstva u Rusiji s obzirom na to da je srdačno grlila i ljubila sve koji su se našli u njenoj blizini, od igrača Hrvatske i Francuske pa sve do sudija i političkih zvaničnika.

"Nisam mogla izdržati, a ne doći, bila je duga noć. Jutros nisam mogla spavati od uzbuđenja, pomiješanih osjećaja i ponosa i radosti, a malo i tuge što nismo pobijedili, jer smo doista bili bolji. To nam svi priznaju i predsjednik Macron. Falilo je malo sreće. Iznimno mi je drago što nas cijeli svijet doživljava, ne samo kao moralne pobjednike, nego pobjednike koji su osvojili srca", kazala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak za RTL.

Kazala je da ju je ponijela atmosfera na stadionu i da se nije htjela suzdržavati.

"Htjela sam biti čovjek, pokazati kako svi volimo svoju domovinu i reprezentaciju, koliko smo ponosni na njih i koliki je to bio trenutak za Hrvatsku, državu koja nije velika brojem ljudi i prostorom državnim, ali je ogromna u srcu i koja je napravila ogroman uspjeh", kazala je Grabar-Kitarović i dodala da je još vrednije to što su dečki donijeli zlato koje Hrvati nose u srcima i što su sve uspjeli ujediniti u ljubavi i nacionalnom ponosu.

"To moramo nastojati razvijati i zadržati", kazala je hrvatska predsjednica.

Rekla je da je na stadionu bila i predsjednica i navijačica i da su je svi poštovali.

"Od predsjednika FIFA-e Infantina koji je rekao da nema problema da nosim nacionalne boje, nisam kršila dress code za one koji se toga boje, nije to bio problem ni za Putina ni za Macrona koji je isto tako bio nabrijan tokom utakmice", kazala je predsjednica te dodala da je atmosfera između nje, njenog muža i Macrona i njegove supruge bila fantastična i sportska.

"Macron je čestitao nakon svakog hrvatskog gola. U svlačionicu smo otišli zajedno s Putinom, Macronom i Infantinom. Čestitali smo našima, fotografirali se s njima, nažalost ovog puta nije bilo videa jer nije imao ko snimiti. Išli smo i u francusku svlačionicu i ja sam im čestitala i bilo mi je divno kad su počeli vikati 'Croacie, Croacie'", kazala je. Komentirala je i tugu Luke Modrića.

"Pa vidjela sam da je bio tužan pa me to ponijelo kad sam vidjela njegov izraz lica, jer voljela bih da je vlastiti uspjeh okrunio uz Hrvatsku na vrhu svijeta, ali danas je sretan kad mu je to sve skupa sjelo. Prvi trenuci su bili trenuci tuge, a nakon toga smo se osvijestili da je Hrvatska dobila srebro", kazala je predsjednica Hrvatske.

Iako je ruski predsjednik svojim reakcijama djelovao hladno, predsjednica tvrdi da se ponašao suzdržano.

"Osjeća se ljudska toplina, usudim se reći, ne mogu govoriti u njegovo ime, ali usudila bih se reći da je navijao za Hrvatsku. Činjenica da je došao u svlačionicu, fotografirao se s igračima i njihovim porodicama, digao prst u zrak, puno govori o tome da se jučer ipak opustio", kazala je.

Predsjednica Hrvatske je tokom dodjele medalja pokisnula, a kaže kako kišobran nije ni tražila.

"Ma nije me bilo briga ni za što, ni za frizuru, šminku ili odjeću. One hlače su nepovratno uništene, cipele su mi bile pune vode, jedva sam hodala u njima, ali ja tu kišu nisam ni osjetila koliko me ponio taj zanos i osjećaj", kazala je Grabar-Kitarović.

Objasnila je i da je odlikovanje reprezentacije odgodila kako ih ne bi odvlačila od navijača. "Odlikovanja će biti kad se dogovorimo s reprezentacijom i to mora biti datum kad su svi u Zagrebu. Nema žurbe, odlikovanja su tu", poručila je.

Predsjednica Hrvatske je nakon finalnog meča u Moskvi poljubila trofej koji je uručen Francuskoj.

"Morala sam ga poljubiti jer smo ga toliko željeli. Osjećala sam se da smo ga zapravo nekako osvojili iako ga formalno nismo donijeli u Hrvatsku, ali on je bio naš jer smo igrali za njega i igrali smo bolje", kazala je hrvatska predsjednica.