Pomirljivi govor
111

Kolinda drhtavim glasom pružila ruku pomirenja Milanoviću

A. B.
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: PIXSELL)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: PIXSELL)
Dosadašnja predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović večeras je u izbornom štabu HDZ-a predala svoj mandat novom predsjedniku Zoranu Milanoviću i pružila mu podršku.

Prije zvaničnog obraćanja, sa okupljenim pristalicama pjevala je pjesmu Doris Dragović "Evo ti život zemljo moja", nakon čega je dočekao gromoglasan aplauz.

Drhtavim glasom se zahvalila svim građanima koji su izašli na birališta i, kako je rekla, pokazali da im je stalo do Hrvatske.

"Ono što su me stalno pitali tokom predizborne kampanje šta ću uraditi po završetku izbora. Evo došao je i taj trenutak, najprije se zahvaljujem svojoj porodici suprugu, djeci, mami i tati na strpljenju, potpori i beskrajnoj ljubavi tokom svih ovih godina. Također, zahvaljujem HDZ-u na čelu sa Andrejem Plenkovićem na vodstvu i svim njenim članovima i simpatizerima. Također se zahvaljujem i drugim strankama na podršci", rekla je Grabar-Kitarović nakon čega joj je glas zadrhtao.

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell

Poručila je prisutnima da ostanu ujedinjeni i okupljeni za Hrvatsku i poručila kako je tokom ove izborne kampanje izvukla pouku da je potrebno više osluškivati glas i potrebe ljudi.

"I na kraju smo čuli njihov glas, a to je Zoran Milanović", poručila je Kolinda nakon čega su uslijedili zvižduci i negodovanje njenih pristalica u izbornom štabu koje je ona odmah prekinula i nastavila: "Milanović će biti predsjednik sljedećih pet godina i na tome mu čestitam. Želim mu svako dobro na obnašanju dužnosti. Za mene je kampanja gotova u petak i više riječi neću reći. Zato sam tu i pružam ruku Milanoviću da dokažemo kako ovaj prijenos vlasti može proteći bez problema. Hrvatskoj treba stabilnost kojoj sam uvijek težila. Tokom predsjedničkog mandata stavila sam naglasak na naše branitelje koji su zaslužni za našu slobodu, kao i na nacionalne i vjerske vrijednosti. Ne namjeravam večeras vraćati niskim udarcima. Ovo je zemlja krvlju branjena i ljubavlju nošena, neka tako i ostane".

Emotivna Grabar-Kitarović je poručila građanima Hrvatske da su najjači kad su zajedno te da je to pokazano u ratu, pa mora biti i u miru.

"Ne vjerujte lažnim prorocima i onima koji gledaju samo svoje interese. Cijenite one koji se bore za ovu državu. Budite zajedno nemojte se ideološki dijeliti. Zahvaljujem onima koji su glasali za mene, a i onima koji to nisu. I dalje se trebamo držati u zajedništvu i brinuti o Hrvatima u BiH kao konstitutivnom narodu i svim iseljenicima u cijelom svijetu", rekla je.

Na kraju obraćanja svima je poručila kako izvjesno vrijeme neće biti u javnosti jer ide na zasluženi odmor za koji je bila uskraćena tokom pet godina mandata.