Obilne padavine paralizirale susjede
240

Kolaps u Hrvatskoj: Zatvoreni zagrebački aerodrom i Krčki most

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Obilan snijeg i bura s orkanskim udarima uzrokovali su prometni kolaps u većem dijelu Hrvatske. Aerodrom u Zagrebu od jutros ne radi, a za promet je zatvoren Krčki most. U prekidu su i tramvajske linije u glavnom gradu.

Zagrebački aerodrom je zbog sniježnog nevremena zatvoren za promet do daljnjeg i od jutros nije poletio niti sletio ni jedan avion. Snijeg je pao i u Istri te na otoku Cresu. U Zagrebu je nastao prometni kolaps. Procjenjuje se da je tokom noći i jutra u glavnom gradu napadalo oko 30 centimetara snijega. Sve raspoložive zimske službe su na terenu, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Zbog sniježnih padavina u većem dijelu Hrvatske na većini cesta su proglašeni zimski uvjeti i promet se odvija otežano. Problemi su i u autobuskom i u željezničkom prometu. Neka mjesta imaju problema i sa opskrbom električnom energijom.

Državni hidrometorološki zavod procjenjuje da će čitav dan biti oblačno s padavinama, jačim u prvom dijelu dana. U većem dijelu zemlje padat će snijeg, pri čemu će debljina sniježnog pokrivača u nizinama biti između deset i 30 centimetara, u Gorskom kotaru i Lici od 30 do 50, a na obalama sjevernoga Jadrana i na otocima bližim obali od jednog do deset centimetara.

U Dalmaciji uglavnom kiša, nerijetko i obilna. Puhat će većinom umjeren sjeveroistočni vjetar, sredinom dana s jakim i olujnim udarima. Na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Na srednjem Jadranu u početku jak i olujan južni vjetar, prolazno jaka tramontana, a zatim će postupno okretati na jaku i olujnu buru.