Regija
0

Koha ditore: Pripadnici MUP-a Srbije će preći u policiju Kosova

FENA
Beograd i Priština su, kako tvrdi prištinski list Koha ditore, postigli tokom dijaloga saglasnost da jedan dio pripadnika MUP-a Srbije koji ilegalno djeluju na sjeveru Kosova pređe u komandni lanac kosovske policije, prenosi Tanjug.

Pozivajući se na neimenovane izvore, dnevnik navodi da na sjeveru Kosova djeluje oko 500 naoružanih pripadnika MUP-a Srbije koji su službeno primljeni u službi u Kraljevu.

"Pripadnici MUP-a Srbije koji ilegalno djeluju na sjeveru Kosova će promijeniti uniforme, komandni lanac i postat će pripadnici Policije Kosova", tvrdi Koha ditore i navodi da će se to odnositi samo na one koji su građani Kosova, ali ne i za "građane Srbije ili one Kosovare koji su odgovorni za neki zločin".

Izvori za koje dnevnik navodi da su uključeni u proces dijaloga o Kosovu, kazali su da je postignuta "saglasnost dvije strana da se jedan dio ilegalnih struktura transformira u organe reda".

"Na sjeveru se nalazi sigurnosna struktura koja je dobro organizirana i koja se po hijerarhiji kontrolira iz Beograda. Srbija je prihvatila da se odrekne ove organizacije i očekujemo da se na slijedećem sastanku (dvojice premijera) iznađe rješenje za njihovo uključivanje u komandni lanac Policije Kosova", rekao je izvor dnevnika.

Prema Koha ditoreu, na Kosovu su dvije sigurnosne strukture koje mogu da se transformiraju, a to su pripadnici MUP-a i pripadnici Civilne zaštite koji su formacija Ministarstva odbrane Srbije.