Hrvatska
0

Kod Ploča se nasukao brod sa 930 tona cementa

SRNA
Foto: CROPIX
Foto: CROPIX
Motorni brod "Orebić", koji je prevozio 930 tona cementa, nasukao se u plićaku Gumanac kod Ploča, sjeverozapadno od ušća Neretve.

Brod, izgrađen 1958. godine, dug 67 metara i težak 942 bruto tone plovio je iz Splita za Metković, a nasukao se juče popodne.

Zaposleni u Lučkoj kapetaniji Ploče utvrdili su da nema zagađenja okoline i da voda nije prodrla u brod, a niko od devet članova posade nije povrijeđen. 

"Orebić" se nasukao pramčanim dijelom na dubini od 2,40 metara, dok je krmeni dio broda ostao na dubini od desetak metara. Do sada nisu poznati razlozi, iako je očito da je brod, uprkos dobrim uslovima plovidbe, promašio plovni put.

Lučki kapetan Ivo Matković kaže da je ulaz u Neretve dosta komplikovan na ovom  dijelu, jer u nekoliko navrata treba mijenjati kurs. Olakšavajuću okolnost predstavlja činjenica da je dno muljevito i pjeskovito, pa brod, vjerovatno, nije oštećen.

Bezbjednost plovidbe drugih brodova nije ugrožena, a testiranjem je utvrđeno da kapetan i ostali članovi posade broda nisu bili u pod dejstvom alkohola.